07:56 / 08.10.2020.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Vrijeme do subote većini sreća pa promjena veća

-

-

Foto: - / -

Do subote većinom suho, sunčano i danju ugodno toplo, ali ujutro svježe, posebice u unutrašnjosti. Od nedjelje promjenjivo, kišovito i razmjerno svježe, osobito na Jadranu i vjetrovito.
Vrijeme promjena se nastavlja! Pritom će do subote promjene od jutarnje svježine do poslijepodnevne topline mnogi jamačno lako podnositi slojevitom odjećom, pa makar najniža temperatura zraka ponegdje bila i niža od ove u četvrtak, kada je pri tlu zabilježen prvi "minus" nakon ljeta.

No, većini vjerojatno neće biti ugodna promjena koja nam dolazi u nedjelju, kada će početi dugotrajnije razdoblje promjenjivog, kišovitog  i razmjerno svježeg vremena, osobito na Jadranu i vjetrovitoga. U gorju će, osobito višem, vrlo vjerojatno povremeno padati i snijeg, uz zadržavanje na tlu pa planirate li prometovati tim područjem - svakako imajte zimsku opremu i prije njezinog zakonski obaveznog roka.

Detaljniju, u srijedu poslijepodne aktualnu prognozu po područjima, za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a. Njezine i prognoze drugih službujućih meteorologa - prognostičara DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i iz Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti...

A na facebook-u Svjetske meteorološke organizacije vidljiv je uži izbor od 70 fotografija za kalendar za 2021. godinu. Među njima je čak 10 s motivima iz Hrvatske ili hrvatskih fotografkinja i fotografa. Najviše u usporedbi s drugim državama! Ako želite da se poneka od njih nađe u kalendaru i promovira Hrvatsku u svijetu - dajte svoj glas!

Petak: pretežno sunčano i toplije, ali ujutro svježe, pri tlu ponegdje moguć slab mraz

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. : "U petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano vrijeme, a ujutro ponegdje može biti magle. Jutro hladnije nego u četvrtak, uz temperaturu između 6 i 8 °C, a najviša dnevna oko 20 °C.

Podjednako toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, ali nakon svježeg, mjestimice i maglovitog jutra. Prevladavat će sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku, uglavnom visoku koprenastu.

Ni u petak ujutro se po kotlinama gorskih krajeva ne može isključiti mogućnost za slab mraz pri tlu, a mjestimice će biti i magle. Uz prevladavajuće sunčano vrijeme temperatura će porasti na 19 ili 20 °C, a još malo toplije bit će na sjevernom Jadranu - do 22 °C. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverni vjetar uz obalu, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Pretežno sunčano bit će i na srednjem Jadranu i unutrašnjosti Dalmacije. Najniža temperatura zraka od 11 do 15 °C, u unutrašnjosti od 7 do 10 °C, a najviša dnevna između 20 i 23 °C. Nakon slabe do umjerene bure zapuhat će sjeverozapadnjak, uz malo do umjereno valovito more.

Uz obilje sunca podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske. U noći i ujutro još može biti pojačane bure i sjevernog vjetra, a danju uglavnom slab do umjeren sjeverozapadnjak."

U subotu još većinom suho, sunčano i toplo, pa...

"Iskoristite barem djelomice sunčanu subotu za boravak i aktivnosti na otvorenome jer od nedjelje slijedi oblačnije, kišovitije i hladnije vrijeme. Mjestimice su moguće i obilnije oborine, osobito potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak. Zapuhat će umjeren sjeverni vjetar.

U subotu u Dalmaciji pretežno sunčano, a na sjevernom dijelu oblačnije. Obilnija kiša, često u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom moguća je ponegdje od nedjelje. Bit će i vjetrovito - jaka i olujna bura u ponedjeljak će se sa sjevernog proširiti na srednji Jadran, a na jugu će puhati umjereno i jako jugo i južni vjetar. Također će osvježiti.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:
Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,
Vrijeme Europa - za 44 europska grada i
 
Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u
Vijestima na engleskom jeziku 
Vijestima na njemačkom jeziku 
Vijestima na španjolskom jeziku 

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!