18:55 / 08.06.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U srijedu pretežno sunčano i vrlo toplo, samo rijetko i pljuskovi

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

I dok će sljedećih na Jadranu pretežno sunčanih i vrlo toplih dana, ponegdje uz maestral i vrućih - te toplih noći uz buru - mnogi uživati u ljetnom ugođaju i sve toplijem moru - vjerojatno i neće razmišljati kako je i ono dio oceana koji su od iznimne važnosti za svjetsku klimu. Čuvajmo ih od onečišćenja - i ne samo zbog 8. lipnja - Svjetskog dana oceana. Poneki je pljusak na Jadranu moguć osobito u subotu, kada će nestabilnosti biti i kojegdje u kopnenom području. Prije toga, uz barem djelomice sunčano vrijeme pljuskovi će u četvrtak biti češći u istočnim krajevima unutrašnjosti, a u petak u zapadnim...

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U srijedu pretežno sunčano i vrlo toplo, samo rijetko i pljuskovi

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Najnestabilnije u srijedu ostaje u istočnoj Hrvatskoj, uz vrijeme podjednako kao u utorak. Barem djelomice sunčano, a od sredine dana uz mjestimice jači razvoj oblaka mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Vjetar uglavnom slab sjeverni. Najniža temperatura oko 15 °C, a najviša dnevna oko 29 °C.

Od 27 do 29 °C poslijepodne će biti u središnjoj Hrvatskoj, a rano ujutro između 14 i 16 °C. Prevladavat će sunčano, mjestimice s umjerenom naoblakom, te većinom slabim sjeveroistočnim vjetrom.

Mogućnost za lokalne pljuskove praćene grmljavinom smanjuje se i na zapadu zemlje, premda se u gorju ne mogu sasvim isključiti. Bit će pretežno sunčano, u gorskim predjelima poslijepodne s umjerenom naoblakom, a ujutro lokalno moguća magla po kotlinama. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu umjerena, podno Velebita ujutro ponegdje jaka bura, a poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Ujutro u gorju od 10 do 13 °C, duž obale od 17 do 21 °C, a danju od 23 do 26 °C, duž obale od 27 do 31 °C.

U Dalmaciji u srijedu sunčano, uz povremeno umjerenu naoblaku, ponajprije u njezinoj unutrašnjosti. Puhat će slaba i umjerena bura, poslijepodne na srednjem Jadranu maestral uz malo i umjereno valovito more. Najniža jutarnja temperatura većinom od 15 do 20 °C, a najviša dnevna od 27 do 31 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, a vrijeme sunčano, uz većinom malo oblaka u poslijepodnevnim satima, kada će puhati jugozapadnjak i sjeverozapadnjak. A ujutro slaba i umjerena bura zbog koje će noć mjestimice biti topla."

Opet nestabilnije, osobito na kopnu

"U nastavku tjedna na kopnu nestabilnije i malo manje toplo. Bit će i sunca, ali i češćih razvoja oblaka iz kojih će mjestimice biti pljuskovi i grmljavina, u četvrtak vjerojatnije na istoku, a u petak na zapadu. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Na Jadranu
i dalje slaba i umjerena, podno Velebita ujutro i jača bura, te poslijepodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Prevladavat će sunčano i vrlo toplo, ali na obali uz porast vjerojatnosti za poneki lokalni pljusak, pogotovo u subotu.", Tomislav Kozarić, dipl. ing.

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!