U srijedu većinom malo manje hladno i vjetrovito, uz dosta sunčanih sati

08.03.2022.

21:35

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Neuobičajeno hladno uz malo zimskih oborina na kopnu bilo je u prvih 8 dana ožujka, a i sljedećih će barem tjedan dana biti bez veće promjene - uglavnom suho, od petka i u kopnenom području većinom sunčano. No, bit će to i dalje "zubato" sunce!

Osim temperature zraka niže od prosječne za ovo doba godine, hladnoću će pojačavati povremeno umjeren sjeverni i sjevoistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura, ponegdje do subote i s olujnim udarima.

Valja upozoriti kako će tijekom vikenda na kopnu biti i značajnijih jutarnjih temperaturnih "minusa", koji su tijekom vikenda nerijetko mogući i na Jadranu - čak i uz pojavu hladnog vala koji može djelovati na zdravlje, pogotovo u Dalmaciji.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" pripremio je i sažeti pregled temperature zraka prvog dijela ožujka:

"Temperatura zraka od početka ožujka na Jadranu je bila dosta niža od prosjeka, a takvom će se zadržati sve do idućeg tjedna. Podjednako je bilo - i bit će i u danima koji slijede - s temperaturom u kopnenim krajevima. Ovo neuobičajeno hladno vrijeme za ožujak zasigurno je mnogima neugodno, no valja nam se prilagoditi. Bolje i sada, nego u travnju!"

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu većinom malo manje hladno i vjetrovito, uz dosta sunčanog vremena

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U noći na srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu vedrije, a danju umjereno, u najistočnijim predjelima i pretežno oblačno pri čemu krajem dana može biti i slabih oborina. Vjetar većinom slab, poslijepodne ponegdje umjeren sjeverozapadi. Temperatura zraka podjednaka kao u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj većinom sunčano, a od sredine dana djelomice sunčano s promjenjivom noblakom i ponegdje umjerenim sjeveroistočnim i sjevernim vjetrom. Najviša dnevna temperatura bit će malo viša - od 8 do 10 °C, a najniža jutarnja između -5 i -1 °C.

Ujutro u gorskim predjelima jači mraz, a na sjevernom Jadranu najniža temperatura većinom od -1 do 4 °C. Prevladavat će sunčano, poslijepodne na moru i vedro. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočnjak, dok će na sjevernom Jadranu slabjeti umjerena do jaka bura i sjeverni vjetar. Na zapadnoj obali Istre popodne sjeverozapadnjak uz malo valovito more.

U Dalmaciji također sunčano, prijepodne ponegdje uz umjerenu naoblaku. Puhat će umjerena i jaka bura i sjeverni vjetar, a more pritom biti većinom umjereno valovito. Ujedno će biti i malo manje hladno nego u utorak uz najvišu temperaturu zraka od 8 °C u Zagori do 12 °C na obali.

Pretežno sunčano uz umjerenu i jaku buru bit će i na jugu Hrvatske, a na otvorenom moru prolazno će okrenuti na sjeverni vjetar. More umjereno valovito i valovito. Temperatura bez veće promjene ili danju malo viša."

U nastavku tjedna razmjerno stabilno, ali i hladno

"U četvrtak će na kopnu još biti oblaka, a uglavnom u prvom dijelu dana u istočnoj Hrvatskoj su moguće slabe oborine. Od petka pak pretežno sunčano, ali unatoč suncu osjetno hladnije s jutarnjom temperaturom nižom i od -5 °C. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, osobito sredinom dana.

Na Jadranu u nastavku tjedna sunčano, sve češće i vedro, ali i dalje vjetrovito uz umjeren do jak sjeverni vjetar i buru. Naravno, ostaje hladno, pogotovo u petak i subotu kad su ujutro mogući i "blagi" temperaturni "minusi".", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!