U utorak najprije gdjegod malo kiše, pa suho, uz buru, lokalno i olujnu

08.11.2021.

20:02

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Kiša će u utorak postupno prestati, najprije na sjevernom Jadranu, gdje će bura još biti jaka, podno Velebita i olujna uz probleme u prometu, pogotovo u prvom dijelu dana.

Sredina ovog tjedna bit će uglavnom suha, osobito na Jadranu i sunčanija, uz slabiji vjetar, te danju toplija, ali na kopnu uz svježija jutra, te sve češću maglu, osobito u četvrtak i petak kad će biti i dugotrajnija.

Idući vikend raste vjerojatnost kiše i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu novog jačanja bure.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, od kojih je posljednja:

U utorak najprije mjestimice malo kiše, pa suho, ali uz buru, lokalno i olujnu

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Početkom utorka u istočnoj Hrvatskoj mjestimice još malo kiše. Sredinom dana smanjenje naoblake, a poslijepodne i sunčana razdoblja uz najvišu temperaturu od od 10 do 12 °C. Vjetar većinom slab.

U središnjoj Hrvatskoj umjereno, u prvom dijelu dana i pretežno oblačno uz najnižu temperaturu oko 5 °C. Najsunčanije bit će na sjeveru, osobito u Međimurju, ujedno ujutro i najsvježije, mjestimice s maglom. Vjetar uglavnom slab sjeveroistočni.

Na zapadu zemlje u prvom dijelu utorka promjenjivo, pa i pretežno sunčano, ponegdje još uz mogućnost kiše. Glavno obilježje vremena na sjevernom Jadranu i u utorak će biti jaka bura, podno Velebita s olujnim i orkanskim udarima, pa se nastavljaju i poteškoće u prometu. More umjereno valovito i valovito. Najviša temperatura od 5 u gorju do 16 °C na otocima.

U Dalmaciji mjestimice malo kiše, uglavnom u prvom dijelu dana, a u noći na srednjedalmatinskim otocima još može biti i grmljavine i jačih pljuskova. Kraća sunčana razdoblja vjerojatnija su poslijepodne kad će temperatura biti između 14 i 19 °C. Puhat će umjerena do jaka bura, prema jugu i istočni vjetar, uz većinom umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske umjereno i znatno oblačno, povremeno s kišom, u početku i lokalno izraženijim pljuskovima s grmljavinom, a poslijepodne prestanak oborina. Puhat će većinom umjereno jugo, prema sjeveru istočnjak i bura. Najviša dnevna temperatura od 18 do 21 °C.

Sredinom tjedna stabilnije

"U nastavku radnog dijela tjedna na Jadranu uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz više oblaka u srijedu. U srijedu će bura oslabjeti i prolazno pojačati jugo, a zatim vjetar većinom slab. Temperatura viša, pogotovo na sjevernom Jadranu.

U unutrašnjosti u iduća tri dana djelomice sunčano, ujutro uz sve češće maglu i niske oblake koji će se ponegdje i dulje zadržati. Jutra svježija, dnevna temperatura bez veće promjene, a u gorju i unutrašnjosti Dalmacije danju toplije.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK
-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!