U subotu sunčana razdoblja, bura, svježe, ponegdje i malo kiše

08.10.2021.

17:11

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"Nakon tmurnog i relativno svježeg petka - tijekom manje oblačnog, ali podjednako hladnog vikenda kiše će biti uglavnom u kopnenom području, osobito u istočnim i gorskim krajevima. Na Jadranu će puhati umjerena i jaka, na udare ponegdje i olujna bura.

Početkom tjedna sunčanije, uz hladnija, ponegdje i maglovita jutra. Kiša je moguća u ponedjeljak još na istoku, u utorak mjestimice na zapadu unutrašnjosti, a u srijedu je vjerojatnost za nju ponovno povećana i na većini Jadrana. Pritom će nakon predaha u utorak - bura u srijedu ponovno jačati.
", sažeta je prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a. 

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koja se priprema za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i:

U subotu sunčana razdoblja, bura, svježe, ponegdje i malo kiše

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U subotu će u istočnim krajevima Hrvatske biti podjednako svježe kao u petak. Pritom većinom oblačno s povremenom kišom, ponegdje uz umjeren sjeveroistočni i istočni vjetar. Sunčana razdoblja izgledna su prijepodne na zapadu Slavonije i u dijelu Podravine.

Na barem malo sunčanog vremena treba računati i u većem dijelu središnje Hrvatske, posebno u Međimurju i Hrvatskom zagorju, gdje će vjerojatnost za kišu biti najmanja. Najveća pak u Posavini, na Banovini te u Pokuplju. Puhat će sjeveroistočnjak, uz dnevnu temperaturu 13, 14 °C. Jutro malo svježije nego u petak.

Dok će u gorskoj Hrvatskoj subota biti uglavnom oblačna s mjestimičnom kišom, na sjevernom Jadranu bit će sunčanije, posebno u Istri. Dan će na moru obilježiti bura koja će od Rijeke do Maslenice lokalno imati olujne, moguće i orkanske udare. Temperatura zraka podjednaka kao u petak, i na moru i u gorju.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, te uz mogućnost kiše samo rijetko na otocima i na otvorenom moru te u Zagori. Najviša dnevna temperatura od 15 do 17 °C u unutrašnjosti te između 18 i 21 °C na obali i otocima. Uz buru, mjestimice jaku, na sjeveru Dalmacije na udare i olujnu.

Bura i na krajnjem jugu Hrvatske, ali ipak slabija te će more biti umjereno valovito i valovito. Uz promjenjivu naoblaku ponegdje će pasti malo kiše, većinom prema otvorenom moru. Temperatura danju od 18 do 21 °C."

Sljedećih dana promjenjivo

"Nedjelja u kopnenom području oblačna s povremenom kišom, koje će na istoku biti i u ponedjeljak. Drugdje početkom tjedna manje oblaka, više sunčanih razdoblja, tijekom jutra uz mjestimičnu maglu, koje će biti i u djelomice sunčani, ali posvuda ne i sasvim suhi utorak.

Na Jadranu i dalje bura, do ponedjeljka ponegdje s jakim, poglavito na sjevernom dijelu i olujnim udarima. Pritom dosta sunca, a u nedjelju na jugu uz više oblaka povećana vjerojatnost za kišu, lokalno i grmljavinu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!