Ponedjeljak oblačniji, kiša većinom na svježijem kopnu, na sjev. Jadranu bura

07.05.2023.

17:10

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Idućih dana na kopnu promjenjiva naoblaka i povremena kiša. Uglavnom suho bit će u utorak, a u četvrtak i petak lokalno je moguća obilnija kiša, osobito u gorskim krajevima. Uz slab i umjeren sjeveroistočni vjetar, stizat će manje topao zrak, pa će dnevna temperatura već od ponedjeljka biti osjetno niža.

Na Jadranu će pad temperature biti manje izražen. Početkom tjedna još djelomice sunčano, zatim promjenjivi i nestabilni dani. Kiša će od srijede biti sve vjerojatnija, pred vikend ponegdje izraženija, a mogući su i neverini. Na sjevernom Jadranu puhat će umjerena dojaka bura, a u Dalmaciji najprije slab do umjeren južni i jugozapadni vjetar, od srijede pak jugo, od četvrtka ponegdje vjerojatno i jako.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je posebno za kontinentalni i promorski dio Hrvatske za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremio njezin kolega Josip Meštrić, mag. phys.-geopyhs. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Kristina Klemenčić Novinc, Foto: Vrijeme/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Ponedjeljak oblačniji, kiša većinom na svježijem kopnu, na sjevernom Jadranu bura

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutro biti većinom oblačno i mjestimice će padati kiša, a u noći još lokalno u Podravini može biti izraženijih pljuskova. Sredinom dana postupan prestanak oborine i smanjenje naoblake sa sjeveroistoka. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Najviša temperatura od 17 do 19 °C.

Podjednake vrijednosti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će uz mnogo oblaka povremene kiše biti uglavnom prijepodne. Popodnevna sunčana razdoblja najvjerojatnija su na sjeveru. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni.

Sjeveroistočnjaka će biti i u gorju, dok će duž obale bura, podno Velebita prema noći ponegdje i jaka s olujnim udarima rastjerivati oblake. U gorju većinom oblačno; s kišom najprije u Gorskom kotaru, a u drugom dijelu dana uglavnom u Lici. Najviša temperatura od 14 °C u unutrašnjosti do 23 °C na obali.

U Dalmaciji
djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Više oblaka poslijepodne u unutrašnjosti, gdje lokalno valja računati na mogućnost pljuskova i grmljavine. Vjetar većinom slab, uz obalu i umjeren jugozapadni te jugo. Najviša temperatura zraka od 22 do 25 °C.

I na krajnjem jugu Hrvatske razmjerno toplo. Nakon barem djelomice sunčanog jutra kreće postupni porast naoblake. Vjetar uz obalu većinom slab, a prema otvorenom moru umjereno jugo. Stoga more mirno i malo valovito, prema otvorenom i umjereno valovito."

Promjenjiv tjedan


"Utorak će na kopnu biti djelomice sunčan i uglavnom suh, zatim sve više oblaka i kiša, najprije na zapadu. Kiša osobito u četvrtak, u gorju moguće i obilnija, a u unutrašnjosti Dalmacije bit će praćena grmljavinom. Temperatura zraka bez izražene promjene u odnosu na ponedjeljak.

Na Jadranu temperatura u blagom padu, uz nestabilnije vrijeme. U utorak malo kiše može pasti gdjegod na jugu, u srijedu uz porast naoblake na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, no u četvrtak će kiša biti češća i rasprostranjena. Mjestimice su mogući neverini te obilna oborina. Na sjevernom Jadranu većinom će puhati bura, umjerena do jaka, a u Dalmaciji će u srijedu zapuhati umjereno jugo koje će u četvrtak jačati.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteoprometna prognoza koja se priprema za "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak malo prije 18 sati na HTV2.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa
- za 44 europska grada i

Vrijeme svijet
- za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku
 >

Vijestima na njemačkom jeziku
 >

Vijestima na španjolskom jeziku
>

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!