I u nedjelju stabilno i sunčano, ali ne odijevajte se lagano

06.03.2021.

17:23

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"I nedjelja će biti sunčana, uz slabiji vjetar od subote, a radni će tjedan početi s više oblaka, osobito u južnijim krajevima, gdje će i kiša biti češća, posebice u utorak, kada je u Lici moguća i poneka pahulja. U većini unutrašnjosti će se hladna jutra i mraz nastaviti do sredine radnog tjedna. U utorak i osobito srijedu opet će biti umjerene i jake bure, a od četvrtka jugo i južni vjetar, na kopnu jugozapadni, s kojima će stizati topliji i vlažniji zrak.", sažeta je prognoza koju je Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. pripremila za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati, a i za HRT METEO aplikaciju.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju sunčano, uz slabiji vjetar, ali svježe

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "Nedjelja će na istoku Hrvatske biti sunčana, uz uglavnom slab vjetar, a samo ponegdje može biti kratkotrajne jutarnje magle. Jutro hladno s mrazom i temperaturom između -5 i -3 °C, danju najviša oko 9 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj. Danju obilje sunčanog vremena, što će mnoge potaknuti na boravak na otvorenome, no ujutro se zbog hladnoće valja prikladno odjenuti.

Na zapadu također vedrina. Još će u noći i rano ujutro duž obale sjevernog Jadrana puhati umjerena do jaka bura koja će oslabjeti te okrenuti na sjeverozapadni vjetar. U gorju zbog mirne noći osjetno hladnije jutro uz temperaturu oko -7 °C, a danju od 6 od 8 °C. Na sjevernom Jadranu su minusi mogući ponegdje u Istri, drugdje temperatura od 0 od 5 °C, a danju do 11 °C.

Sunčana i Dalmacija. Ujutro će mjestimice puhati umjerena bura, a danju sjeverozapadnjak, uz obalu zapadnjak i jugozapadnjak pa će more biti mirno i malo valovito. Jutarnja temperatura od 2 do 7 °C, u zaobalju oko -3 °C, a najviša od 11 do 14 °C.

Baš kao i na krajnjem jugu Hrvatske, koji neće zaostajati ni u broju sunčanih sati, jer će prevladavati vedrina uz slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. "

Početkom tjedna opet promjenjivije

"U nedjelju navečer će sa zapada početi pristizati sve više oblaka, osobito nad Dalmaciju, gdje će u noći na utorak i tijekom utorka padati kiša. Zapuhat će umjerena bura, najprije na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana, a u srijedu uz razvedravanje, bura će se pojačati i proširiti duž obale.

Na kopnu će naoblaka biti promjenjiva, jutra i dalje razmjerno hladna, a dulja sunčana razdoblja češća u sjevernim krajevima. U utorak će u unutrašnjosti Dalmacije padati kiša, moguće i gdjegod u Posavini, a na jugu Like može zalepršati i pokoja pahulja snijega. U srijedu smanjenje naoblake uz umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar.", prognozira je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!