U srijedu ponegdje kiša, pa i obilnija, bura, jugo, na kopnu ujutro magla

06.12.2022.

15:15

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"I idućih dana kiša česta, osobito na Jadranu mjestimice i obilnija, u obliku pljuskova s grmljavinom, vjerojatno ponajviše u petak i subotu. I pritom na Jadranu promjenjiva naoblaka, uz uglavnom umjereno i jako jugo i južni vjetar, te buru u srijedu na sjevernom dijelu, od nedjelje posvuda, a u većini unutrašnjosti Hrvatske pretežno tmurno i oblačno, ujutro mjestimice s maglom, za vikend pak ponegdje i susnježica i snijega, osobito u gorju uz stvaranje snježnog pokrivača.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu ponegdje kiša, pa i obilnija, bura, jugo, na kopnu ujutro magla

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom oblačno, mjestimice s kišom, osobito u Posavini. Ujutro ponegdje magla. Jutarnja temperartura zraka od 1 do 3 °C, a najviša dnevna oko 6 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj, uz uglavnom tmurno i oblačno vrijeme, ponegdje s kišom, ujutro mjestimice i maglom. U najsjevernijim krajevima vjerojatno će biti i kraćih sunčanih razdoblja.

Na sjevernom Jadranu
promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, ali i mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova. U gorju većinom oblačno, ponegdje s kišom, ujutro i maglom. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita na udare i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 2 °C, na moru između 8 i 11 °C. Najviša dnevna od 3 do 7 °C, uz obalu između 11 i 13 °C.

U Dalmaciji
promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, mjestimice vjerojatno i izraženijih pljuskovima. Puhat će umjereno i jako jugo, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 11 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom između 12 i 16 °C.

I na jugu Hrvatske
podjednaka i temperatura i vrijeme - uz promjenjivu naoblaku povremena kiša, ponegdje i obilniji pljuskovi, te većinom umjereno jugo."

Osim kiše, pa i obilnije, za vikend ponegdje i snijeg


"Idućih dana na kopnu većinom oblačno, često s kišo, pa i u obliku pljuskova, osobito u subotu kada mjestimice može biti obilnije oborine, uglavnom u gorju susnježice i snijega. Vjetar povremeno umjeren južni i jugoistočni.

Na Jadranu promjenjivo i nestabilno, često uz pljuskove s grmljavinom, koji mjestimice mogu biti jače izraženi. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar, u subotu na sjevernom dijelu bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!