I u nedjelju razmjerno hladno i vjetrovito, mjestimice i oborine

17:20 / 05.03.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

U očekivanju mirnijeg, stabilnijeg i toplijeg vremena - i to ne samo u meteorološkom smislu - sljedećih dana, nadam se ne i tjedana, valja nam se prilagoditi na promjenjiviju i hladniju atmosferu. I to ne samo u Hrvatskoj i bližoj okolici, nego gotovo diljem Europe. Uostalom, evo i sažetka tjedne prognoze koji je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a:

"Započelo je razdoblje promjenjivijeg te važno naglasiti - i razmjerno hladnog te vjetrovitog vremena. U idućim će danima povremeno biti oborina na granici kiše i snijega, većinom mjestimično i u manjim količinama na kopnu i jugu Jadrana. Pritom će ponajprije u višim predjelima nastati tanji, uglavnom dekorativni snježni pokrivač. Dojam hladnoće bit će pojačan zbog povremeno umjerenog pa i jakog vjetra, duž obale i na otocima i olujne bure, koja će obilježiti cijeli idući tjedan, iako će biti dosta sunčanog vremena".

A na kraju emisije "vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na zanimljivu staru izreku te upozorila na prilagodbu hladnom vremenu:

""Ožujak - luđak" često se kaže u narodu, jer osim što je poznat po marčanim burama ovaj mjesece zna iznenaditi i naglim promjenama vremena i hladnoćom. U idućim danima svakako trebamo prilagoditi aktivnosti te zaštititi one koji su osjetljivi."


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju razmjerno hladno i vjetrovito, mjestimice i oborine

Dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju u istočnoj Hrvatskoj pretežno oblačno, mjestimično s oborinama, ponajprije u Posavini. Oborine će biti na granici snijega i kiše, a rijetko se može stvarati i tanji snježni pokrivač. Uz povremeno umjeren sjeveroistočni vjetar, bit će hladno te će dnevna temperatura biti uglavnom između 3 i 6 °C.

U središnjoj su Hrvatskoj sunčana razdoblja vjerojatnija, posebice na sjeverozapadu, dok će slabih oborina biti uglavnom u dijelu Posavine te na širem karlovačkom području. Bit će razmjerno hladno i vjetrovito.

Pravi zimski ugođaj vladat će i u gorju gdje će se, posebno u višim predjelima, ponegdje stvarati snježni pokrivač, a temperatura zraka najčešće neće biti iznad 0 °C. Puhat će bura koja će podno Velebita imati olujne i orkanske udare, a sunčanog će vremena ponajviše biti u Istri i prema otvorenom moru sjevernog Jadrana koje će biti umjereno valovito i valovito. I dalje treba računati na ograničenja u prometu.

Prometnih će nevolja zbog bure biti i na dijelu srednjeg Jadrana, kao i pojačanog osjeta hladnoće. U Dalmaciji promjenjiva naoblaka te u većini predjela bez oborina. Jutarnja temperatura od 2 °C u unutrašnjosti do 7 °C na otocima, najviša dnevna između 5 i 11 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske pretežno oblačno, ponegdje s kišom, a u unutrašnjosti i oborinama na granici kiše i snijega, u gorju snijegom. Bura će biti većinom umjerena i jaka, ujutro i vrlo jaka."

I dalje razmjerno vjetrovito i hladno

"Prva polovina novog tjedna na Jadranu i dalje u znaku vjetrovitog i neuobičajeno hladnog vremena za ovo doba godine. Bit će barem djelomice sunčano, još u ponedjeljak na krajnjem jugu uz promjenjivu naoblaku i slabe oborine.

Vjerojatnost za oborine bit će najveća u unutrašnjosti u ponedjeljak, posebice u gorju i na istoku. Zatim više sunčanih sati, no uz hladnije noći i jutra, i danju će biti hladnije od prosjeka.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!