U srijedu pretežno sunčano i danju razmjerno toplo, ali ujutro svježe

04.10.2022.

20:06

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon rujanskih kiša vrijeme je za bablje ljeto. Stabilno, mirno, barem djelomice sunčano, ujutro sve manje svježe, danju uglavnom ugodno toplo. Magla lokalna, češća od petka kada postoje uvjeti i za njezino dugotrajnije zadržavanje, što bi moglo znatno umanjiti najvišu temperaturu u nizinama.

I na Jadranu bi gdjegod moglo biti sumaglice ili magle, no prevladavat će sunčano, uz nešto naoblake u petak i subotu u Dalmaciji, te vjerojatno s jugom opet u ponedjeljak. Temperatura zraka oko prosječne za ovo doba godine ili čak malo viša. A more? Često bonaca i temperatura uglavnom i dalje iznad 20 °C.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju vremenske prognoze potkraj "Dnevnika 2" te u emisiji "Vrijeme" nakon "Dnevnika 3" dao je i dugoročniju prognozu:

"Stabilno i podjednako toplo bit će barem do kraja vikenda, a i mjesečne prognoze sugeriraju da će prvi dio listopada biti topliji od prosjeka te uglavnom suh pa bi se bablje ljeto uz malo sreće moglo oduljiti."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu pretežno sunčano i danju većinom razmjerno toplo, ali ujutro svježe, magla

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U srijedu će na istoku Hrvatske biti više sunčanih sati nego uutorak. Ponegdje ujutro uz rijeke može biti kratkotrajne magle, a nakon mirnog jutra popodne će zapuhati umjeren jugoistočni vjetar. Najniža temperatura bit će između 4 i 7 °C, a najviša oko 20 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano. Ujutro mjestimice magla. Vjetar slab, sredinom dana ponegdje umjeren južni i jugoistočni. Ujutro svježe, oko 5 °C, danju od 20 do 23 °C.

Na sjevernom Jadranu prevladat će sunce i toplina, more mirno ili malo valovito s temperaturom iznad 20 °C. Ujutro burin, popodne duž obale slab vjetar s mora, a na otvorenom moru sjeverozapadnjak. Jutarnje svježine i mjestimične magle bit će u djelomice sunčanom gorju te unutrašnjosti Istre, u gorskim kotlinama pri tlu može biti i slabog mraza. Dnevna temperatura posvuda od 20 do 23 °C.

U sunčanoj Dalmaciji i malo viša, i jutarnja i dnevna. Prijepodne umjerena bura, popodne umjeren sjeverozapadni vjetar, na obali i jugozapadni. More mirno i malo valovito. Umjerena bura, lokalno moguće u noći i s jakim udarima, oslabjet će na jugu Hrvatske već prijepodne pa će se umjereno valovito more smirivati. Popodne lokalno umjeren vjetar s mora. Prevladavat će sunčano uz prolazno visoke oblake. Najniža temperatura od 10 do 15 °C, a najviša oko 23 °C."

Nastavak stabilnog vremena

"Nastavak babljeg ljeta na kopnu donosi mirne, bar djelomice sunčane dane te sve češću jutarnju maglu. Magla bi se u petak i subotu mogla u nizinama gdjegod i dulje zadržati te tako znatno utjecati na najvišu dnevnu temperaturu koja će uglavnom biti oko prosjeka za ovo doba godine ili čak malo iznad - od 20 do 25 °C.

Na Jadranu pretežno sunčano, prolazno uz promjenjivu naoblaku. Raste vjerojatnost za jutarnju sumaglicu ili kratkotrajnu maglu, osobito u petak. Vjetar najčešće slab, lokalno ujutro može biti umjerene bure, a danju sjeverozapadnjaka. Temperatura bez veće promjene, i dalje većini ugodno toplo. Koliko toplo? Dovoljno da sredinom dana plaže i dalje primaju vjerne posjetitelje, možda ne za svakoga, ali najodvažnijima more je dovoljno toplo i za kupanje.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!