U utorak barem djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kiša

30.08.2021.

16:02

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HRT / HRT

"Nakon u većini Hrvatske najhladnijeg jutra druge polovice 2021. godine - slijede nam nešto topliji i manje kišoviti dani, iako i dalje ne posve stabilni, uz temperaturu zraka i dalje uglavnom malo nižu od prosječne za doba godine. Pritom će osobito svježe biti na kopnu u noći i ujutro, ponegdje uz maglu. Danju će se pak izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, a mjestimična kiša bit će najčešća u utorak, lokalno na zapadu uz mogućnost izraženijih pljuskova. Umjerena, ponegdje i jaka bura i sjeverozapadnjak, koji će puhati u srijedu i četvrtak - oslabjet će u petak.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a, a na kraju dulje emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirala:

"Premda većinom iznadprosječno topao - kolovoz će završiti u pomalo jesenskom tonu, a rujan će započeti uz više suhog i sunčanog vremena nego u prošlih dana. Stoga će ovaj tjedan mnogima na moru, i još na odmoru, vrlo vjerojatno biti mnogo povoljniji od prošloga, a ni na kopnu neće biti puno kiše. No, alergičarima bi probleme mogla zadavati visoka koncentracija peludi abrozije."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U utorak barem djelomice sunčano i toplije, ali ponegdje i kiša

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Na istoku Hrvatske u noći i u utorak ujutro povećana naoblaka. Mjestimice može pasti i malo kiše. Danju sunčanije i uglavnom bez oborina, uz dnevnu temperaturu do 24 °C i samo mjestimice umjeren jugozapadni vjetar.

Jugozapadnjak će poslijepodne prolazno puhati i na sjeveru zemlje. U središnjoj Hrvatskoj ujutro prilično svježe, ponegdje uz mogućnost za kratkotrajnu maglu. Danju će prevladavati sunčano, ali uz promjenjivu naoblaku popodne su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, ponajprije u zapadnijim predjelima i izraženiji.

Najnestabilnije, uz najviše oblaka i najčešću kišu, bit će na sjevernome Jadranu i u gorju. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, osobito uz obalu te u Istri. U unutrašnjosti ujutro većinom između 8 i 12 °C, na obali od 15 do 17 °C, a danju od 20 °C u gorju do 25 °C na moru.

U Dalmaciji će pak prevladavati sunčano i danju vrlo toplo, uz malu vjerojatnost za poneki pljusak u sjevernim predjelima. U noći i ujutro duž obale će puhati slaba do umjerena bura, a danju većinom jugozapadnjak, pri čemu će more biti uglavnom malo valovito, temperature od 23 do 25 °C.

Najviše sunčanog vremena bit će na jugu Hrvatske, uz dnevnu temperaturu između 25 i 29 °C. Jutarnja pak od 14 °C ponegdje u zaobalju do 20 °C na ponekim otocima. Vjetar će biti uglavnom slab, tek sredinom dana do umjeren jugozapadnjak."

U nastavku tjedna stabilnije i toplije

"Idućih dana na Jadranu ipak vjetrovitije - puhat će umjerena do jaka bura i sjeverozapadnjak koji će u petak oslabjeti. Prevladavat će sunčano i suho vrijeme, uz malu vjerojatnost za poneki pljusak - u srijedu na sjeveru, a u petak u Dalmaciji.

Na kopnu će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, no kiša će biti rijetka. Temperatura i dalje niža od prosjeka za doba godine, uz osobito razmjerno svježa jutra, a u srijedu i četvrtak i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!