U utorak većinom sunčanije i toplije, ali posvuda ne i suho

30.05.2022.

16:44

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon u kopnenoj Hrvatskoj pretežno oblačnog, kišovitog te za doba godine neobično svježeg produljenog vikenda - u nastavku tjedna bit će sunčanije i toplije. Štoviše, temperatura će ponovno poprimiti iznadprosječno visoke vrijednosti pa će biti i vruće. No ne i sasvim stabilno te su i dalje mogući lokalni pljuskovi, najvjerojatnije krajem četvrtka i u subotu.

Na Jadranu još u utorak slabo i umjereno jugo te više oblaka, pri čemu većinom na sjevernom Jadranu i mjestimična kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji su u noći s ponedjeljka na utorak mogući i na južnijem dijelu. Od srijede će pak prevladavati stabilno, sunčano i vruće, uz slab i umjeren jugozapadni i zapadni vjetar, od petka ujutro i burin.", sažeta je tjedna prognoza posebno za kopneni i primorski dio Hrvatske, koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" na zanimljiv je način spojio sažetu prognozu za nastavak tjedna i otvaranje tradicionalne izložbe povodom Dana grada Zagreba i blagdana njegove zaštitnice - Majke Božje od Kamenitih vrata - Fotokluba "Zagreb", jednog od najstarijih u ovom dijelu Europe, čiji članovi često doniraju fotografije i za emisije s meteosadržajem na mnogobrojnim medijskim platformama HRT-a:

"Potpuna vedrina u utorak se još još neće vidjeti na nebu, ali hoće na novoj izložbi Fotokluba "Zagreb". No, u danima koji slijede ponovno će u mnogim krajevima Hrvatske prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo."


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Tomislav Kozarić, Foto: Vrijeme/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U utorak većinom sunčanije i toplije, ali posvuda ne i suho

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Početkom utorka u Slavoniji, Baranji i Srijemu mjestimice još kiša. Danju pak postupno smanjenje naoblake i sunčana razdoblja, no još je lokalno moguć kratkotrajan pljusak. Vjetar slab, te danju osjetno toplije nego tijekom produljenog vikenda, uz popodnevnu temperaturu između 22 i 25 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj u noći mjestimice kiša, pa i u obliku pljuskova, zatim uglavnom suho. Pritom će u prvom dijelu dana biti umjereno i pretežno oblačno, potom sunčanije. Vjetar uglavnom slab južni. Najviša dnevna temperatura od 21 do 24 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu promjenjivo. U prvom dijelu dana više oblaka i češće kiša te pljuskovi s grmljavinom, a u drugom dijelu češća sunčana razdoblja. Vjetar slab, na sjevernom Jadranu slabo do umjereno jugo uz malo do umjereno valovito more, a ujutro u Velebitskom kanalu bura. Najniža jutarnja temperatura od 10 °C u gorju do 17 °C na otocima, a danju u Lici do 22 °C, na moru do 25 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano. Uz promjenjivu naoblaku lokalni pljuskovi mogući su u noći, te poslijepodne ponovno u unutrašnjosti. Jugo će biti slabo i umjereno, a more malo, na otvorenom umjereno valovito. Najviša dnevna temperatura zraka od 25 do 28 °C, a ujutro na obali oko 20 °C.

I jug Hrvatske bi do jutarnjih sati utorka mogao još ponegdje imati pljuskove s grmljavinom, a zatim pretežno sunčano s prolazno umjerenom naoblakom. Umjereno jugo, uz većinom umjereno valovito more, poslijepodne će slabjeti. Najviša temperatura zraka oko 27 °C."

Sunčanije i toplije, ali na kopnu nestabilno

"U iduća tri dana u unutrašnjosti sunčanije, povremeno s umjerenom noblakom, no ne posve stabilno. Mogući su lokalni pljuskovi s grmljavinom, najvjerojatnije prema kraju četvrtka. Ujutro mjestimice može biti magle. Temperatura u porastu pa će danju opet biti i vruće.

Na Jadranu u nastavku tjedna pretežno sunčano, u četvrtak i vedro. U srijedu poslijepodne i krajem petka u Istri i na riječkom području moguć je lokalni pljusak s grmljavinom. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i sjeverozapadni, u petak ujutro i burin. Vrlo toplo i vruće.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!