22:13 / 30.05.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U ponedjeljak sunčanije, ali posvuda još ne i stabilno

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HRT / HRT

Slučajno ili ne, s novoizabranim čelnicima lokalne vlasti uskoro slijede sunčaniji i topliji dani. No, na žalost mnogih - i dalje ne sasvim stabilni. Pritom će lokalnih pljuskova biti većinom u ponedjeljak i utorak, i to uglavnom u kopnenom području, posebice u istočnoj Hrvatskoj, a potkraj novoga tjedna mogući su i drugdje. Valja spomenuti i da će bura ponegdje na Jadranu stvarati ograničenja u prometu u ponedjeljak, pa i utorak.

U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza za "Plodove zemlje" njezine kolegice iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a - Petre Sviličić, mag. phys.-geophys.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

U ponedjeljak sunčanije, ali i dalje nestabilno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Posljednji svibanjski dan u Slavoniji, Baranji i Srijemu proteći će uz najviše oblaka, te povremeno kišu, poslijepodne mjestimice i pljuskove s grmljavinom. Uz oblake te slab i umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar zadržat će razmjerno svježe.

Temperatura podjednaka nedjeljnoj bit će i u središnjoj Hrvatskoj pa će svibanj završiti hladnijim i kišovitijim vremenom od prosjeka. Vrijeme djelomice sunčano, uz vjerojatnost za poslijepodnevne lokalne pljuskove, ali manju nego u nedjelju. Ujutro ponegdje moguća magla. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano uz umjerenu, podno Velebita u početku i jaku buru, a poslijepodne na otvorenom moru sjeverozapadni vjetar. U gorskim predjelima sjeveroistočnjak, promjenjiva naoblaka, ujutro mjestimice i magla, a u Lici i mogućnost za ponegdje malo kiše ili popodne pljusak. Najviša temperatura od 16 u gorju do na 23 °C na moru.

Oko 23 °C najviša će temperatura biti u Dalmaciji, uz sunčano vrijeme i samo povremeno umjerenu naoblaku. Nakon većinom umjerene bure, poslijepodne će na srednjem Jadranu puhati sjeverozapadnjak i zapadnjak, mjestimice s jakim udarima uz umjereno valovito more.

I na jugu Hrvatske prevladavajuće sunčano uz najnižu temperaturu oko 16 °C, a najvišu oko 23 °C. Ujutro umjerena bura, a od sredine dana na obali jugozapadnjak i zapadnjak, na otvorenom moru sjeverozapadnjak s jakim udarima."

Slijede stabilniji i topliji dani

"Prvih dana lipnja u unutrašnjosti sunčanije i uglavnom suho, a od srijede i danju toplije vrijeme. U utorak je još na istoku moguć lokalni pljusak, a u četvrtak na zapadu. Slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni vjetar će oslabjeti. U četvrtak će zapuhati jugozapadnjak i temperatura dosezati 25 °C.

Oko 25 °C najviša će temperatura od srijede biti i duž većeg dijela obale, a najniža oko 15 °C. Prevladavat će sunčano, a buru i sjeverozapadnjak od srijede će zamijeniti jugozapadnjak i jugo. U četvrtak na sjevernom Jadranu vjerojatno više oblaka, a postoji i mogućnost za lokalno malo kiše.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!