Silvestrovo djelomice sunčano, većinom suho i toplo kao rijetko koje

30.12.2022.

14:38

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"Silvestrovo i Nova godina bit će jedni od najtoplijih u povijesti mjerenja. Kiša će u većini krajeva izostati, a samo je malo može pasti tek ponegdje u gorju i na sjevernom Jadranu, uglavnom u i oko Rijeke te na obali podno Velebita.

Uz jugozapadnjak i jugo neuobičajena toplina će se nastaviti i u novome tjednu, no na prijelazu s utorka na srijedu kiša će biti češća, ne samo na sjevernom dijelu Jadrana, gdje svakodnevno mjestimice može padati. Na Jadranu u srijedu vjerojatno bura, mjestimice moguća i jaka, potom nešto slabiji sjeverozapadnjak, a i u većini unutrašnjosti će zapuhati sjeverni vjetar pa će temperatura u drugom dijelu tjedna biti niža nego na njegovom početku.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Iznadprosječno visoka temperatura zraka posljednjih i budućih nekoliko dana kao da nas želi podsjetiti na temperaturno ekstremnu cijelu godinu. Srednja temperatura zraka 2022. godine posvuda je visoka kao rijetko kada u znanoj povijesti službenih meteoroloških mjerenja. U većini krajeva čak i kao nikada!

O tome se već moglo čitati u internetskom Meteokutku HRT-a, te još detaljnije i čuti - ne samo o temperaturi zraka nego i još nekim ovogodišnjim meteorološkim uvjetima - u "Klimatskom izazovu" na Prvom programu Hrvatskog radija, a sljedećih će dana i na drugim medijskim platformama HRT-a.

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Silvestrovo djelomice sunčano, većinom suho i toplo kao rijetko koje

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano, povremeno uz promjenljivu naoblaku te mjestimice umjeren jugozapadnjak. Bit će još toplije nego u petak - jutarnja temperatura oko 7 °C, a popodnevna oko 15 °C.

Proljetne vrijednosti temperature i u središnjoj Hrvatskoj. Izmjenjivat će se sunčana i oblačnija razdoblja, a puhat će uglavnom umjeren jugozapadni vjetar, u višim predjelima i na sjeveru zemlje povremeno moguće i jak.

Ponegdje jakog jugozapadnjaka bit će i u oblačnom gorju, gdje će i dalje povremeno padati kiša, ali uglavnom u malim količinama. Mjestimične kiše bit će i na većinom oblačnom sjevernome Jadranu. Umjereno jugo popodne će slabjeti, pa će i more nakon umjerenog biti uglavnom malo valovito. Popodnevna temperatura od 12 do 15 °C.

U Dalmaciji i rekordno topao prosinac završit će u istom tonu - neuobičajenom toplinom, ponegdje će se danju izmjeriti i 17 °C. Bit će djelomice sunčano uz slabo do umjereno jugo.

Na jugu Hrvatske sunčanih sati bit će najviše, također uz iznadprosječnu toplinu - jutarnja temperatura zraka bit će između 10 i 13 °C, a popodnevna i do 17 °C."

Novogodišnja noć

"Kao i posljednji dan ove godine i novogodišnja noć će, uz jugo i jugozapadnjak, biti jedna od najtoplijih otkad postoje mjerenja - na kopnu s temperaturom većinom iznad 5 °C, a na Jadranu oko 10 °C, pri čemu je malo kiše moguće samo ponegdje u gorju i na Kvarneru."

emisija "Vrijeme"

emisija "Vrijeme"

Foto: HTV / HRT

I dalje razmjerno toplo, gdjekad uz kišu

"I u prvom tjednu nove godine na Jadranu će biti iznadprosječno toplo, uz slabo do umjereno jugo. Na sjevernome Jadranu i dalje oblačnije nego u Dalmaciji, svakodnevno uz mogućnost za ponegdje barem malo kiše.

Na kopnu mjestimične kiše bit će ponajprije u oblačnom gorju. Drugdje promjenjivo te uglavnom bez oborine, ali i dalje uz povremeno umjeren jugozapadnjak i neuobičajenu toplinu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!