U utorak većinom suho i danju na kopnu toplije, ali jutro hladno

30.01.2023.

21:28

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak i srijedu barem djelomice sunčano, ujutro hladno, ponegdje na kolnicima uz poledicu - stoga oprezno u prometu.

Od četvrtka oblačnije i nestabilnije, mjestimice uz oborine, ali u malim količinama - u višim predjelima unutrašnjosti uglavnom snijeg, a u nižim susnježica i kiša, koja je moguća i ponegdje na Jadranu, uglavnom u Dalmaciji. Vjetar većinom umjeren, osim u utorak i vjerojatno petak kada će ponegdje puhati jaka bura i tramontana.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

U utorak većinom suho i danju na kopnu toplije, ali jutro hladno

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U utorak na istoku Hrvatske promjenjivo oblačno. Mjestimice može biti slabih oborina, ponajprije popodne u Podunavlju. Nakon jutarnjih temperaturnih minusa, temperatura će porasti na vrijednosti od 6 do 8 °C, no uz povremeno jak sjeverozapadnjak doimat će se hladnije.

Vjetar će u središnjoj Hrvatskoj biti slabiji, većinom umjeren sjeverozapadni. Ujutro hladno, od -5 do -1 °C, a najviša temperatura uz barem djelomice sunčano vrijeme između 7 i 10 °C.

Najhladnije će biti u gorskim predjelima - jutarnja temperatura oko -7 °C, pa će mjestimice biti poledice - stoga oprezno u prometu. Temperaturnih minusa bit će ponegdje i na sjevernome Jadranu, osobito pri tlu. Danju pretežno sunčano, najviša temperatura u gorju od 4 do 6 °C, a na obali i otocima između 10 i 12 °C, uz povremeno umjeren sjeverni vjetar.

U Dalmaciji
vjetrovitije - puhat će mjestimice jaka bura i tramontana - stoga more umjereno valovito, prema otvorenome ponegdje i valovito. Prevladavat će sunčano vrijeme, jutro će u unutrašnjosti biti hladno uz mraz, a negativna temperatura na 5 centimetara visine moguća je lokalno i na obali.

Većinom sunčano bit će i u utorak na jugu Hrvatske. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 7 °C, u zaobalju niža, a dnevna između 10 i 12 °C. No, puhat će umjerena do jaka tramontana, uz obalu i bura koja će pojačavati osjet hladnoće."

U drugom dijelu tjedna promjenjivije


"U srijedu će na Jadranu vjetar oslabjeti, a mjestimice jaka tramontana vjerojatna je opet u petak. Na moru će biti djelomice sunčano, no uz prolazno povećanu naoblaku u četvrtak ponegdje može pasti malo kiše, uglavnom u Dalmaciji.

Na kopnu
također od četvrtka nestabilnije - mjestimice uz oborine, ali samo kratkotrajne i u malim količinama. Jutra će biti hladna uz temperaturne minuse, što je uostalom uobičajeno za ovo doba godine.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", u ponedjeljak, na HTV2 malo prije 18 sati.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!