Nedjelja još jedan "zanimljiv" dan, vremenski prilično "izazovan"

30.01.2021.

21:38

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Zbog mjestimice obilnije oborine, u kopnenom području snijega, na moru i pljuskova s grmljavinom te jakog do olujnog juga i bure na sjevernom Jadranu, DHMZ je objavio mnogobrojna upozorenja", komentirala je u emisiji "Vrijeme" Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, ali i već za početak veljače prognozirala stabilnije vrijeme:

"Od ponedjeljka sunčanije, samo ponegdje uz oborine, no uz hladnija jutra, na kopnu mjestimice i maglovita. Od sredine tjedna uz umjeren jugozapadni vjetar i jugo gdjegod će opet biti malo kiše, a temperatura zraka u osjetnom porastu, osobito dnevna."

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1, a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a. 

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.


NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju promjena!

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U nedjelju prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu oblačno i kišovito, s temperaturom oko 4 °C, a poslijepodne hladnije, uz umjeren sjeveroistočni vjetar te prelazak kiše u snijeg, najprije u zapadnim predjelima.

Snijeg će padati i u središnjoj Hrvatskoj, ali ujutro još gdjegod i kiša. Stvarat će se snježni pokrivač, na širem karlovačkom području i na Banovini moguće i do 15 cm. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a temperatura zraka većinom od -2 od 3 °C.

Uz promjenjivu naoblaku na sjevernom će Jadranu padati kiša, u gorju većinom snijeg, osobito popodne, kada će zapuhati umjeren sjeverni vjetar. Na moru jako do olujno jugo već će ujutro okrenuti na buru pa će pahulja biti i ponegdje uz obalu. Temperatura zraka u gorju od -3 do 2 °C, na obali i otocima od 6 do 11 °C.

Zbog mnogo oblaka i kiše, ali i jakog do olujnog juga, temperatura zraka u Dalmaciji se danju neće mnogo mijenjati i bit će većinom između 9 i 14 °C, samo u unutrašnjosti jutro malo hladnije. More valovito i jače valovito, a popodne uz slabljenje juga i okretanje na buru malo u smirivanju.

I na krajnjem jugu Hrvatske jugo će također sredinom dana malo oslabjeti te okrenuti na jugozapadnjak. Bit će kišovito, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi te grmljavina. Temperatura zraka većinom od 9 do 14 °C."

U novome tjednu najprije hladnije pa opet toplije...

"U Dalmaciji će se kišonosni oblaci zadržati još i u ponedjeljak, ali od srijede je kiša ponovno moguća na sjevernom Jadranu. Temperatura zraka malo niža, a jako jugo ponovno će zapuhati sredinom tjedna.

Na kopnu djelomice sunčano, uz hladnija jutra i većinom slab vjetar pa će mjestimice biti magle, osobito u utorak. Uz prolazno više oblaka malo kiše bit će još u ponedjeljak u unutrašnjosti Dalmacije, a srijedu u gorju i sjevernim krajevima, uz osjetan porast temperature."

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!