U utorak sunčanije i danju malo toplije, na istoku moguće malo kiše

29.08.2022.

16:05

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iako će u utorak i srijedu prevladavati suho, sunčano i danju toplije vrijeme, osobito na Jadranu i vruće, prognostički izračuni ne ukazuju na dugoročniju stabilizaciju vremenskih prilika.

Naime, već od četvrtka je sve veća vjerojatnost ponovno češće kiše, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji na Jadranu mogu biti i izraženiji - u četvrtak posebice na sjevernom i srednjem dijelu, a u petak na južnom. Temperatura će se sniziti, u većini unutrašnjosti i zamjetnije, pogotovo u petak, a na sjevernom Jadranu zapuhat će bura. Za vikend vjerojatno uglavnom jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak sunčanije i danju malo toplije, na istoku moguće malo kiše

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U utorak je na istoku Hrvatske uz promjenljivu naoblaku još mjestimice moguće malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i sjeverni. Najviša temperatura oko 27 °C.

U sunčanijoj središnjoj Hrvatskoj najviša temperatura između 27 i 30 °C, a ujutro od 15 do 17 °C, ponegdje uz mogućnost kratkotrajne magle. Vjetar slab, od sredine dana mjestimice umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

Na zapadu zemlje pretežno sunčano, mjestimice po kotlinama nakon jutarnje magle. Vjetar većinom slab, na sjevernom Jadranu slaba i umjerena, podno Velebita i jača bura, a od sredine dana sjeverozapadnjak. Poslijepodnevna temperatura od 24 °C u gorju do 31 °C uz more. Mogućnost za lokalni pljusak postoji uglavnom u unutrašnjosti Istre.

Ni u unutrašnjosti Dalmacije neće biti sasvim stabilno, a više sunčana vremena bit će na srednjem Jadranu, te uglavnom vruće, pogotovo na sjeveru gdje će ujutro puhati slaba do umjerena bura. Poslijepodne vjetar većinom umjeren zapadni i sjeverozapadni, duž obale u početku i jugozapadni. Najniža temperatura većinom od 18 °C u Zagori do 23 °C na obali.

Podjednako toplo i na jugu Hrvatske. Mjestimice umjerena naoblaka, no uglavnom će biti suho. Mogućnost loklanog pljuska većinom u Konavlima. Vjetar pretežno slab jugozapadni, na otvorenom umjeren sjeverozapadni."

I dalje promjenjivo

"U unutrašnjosti i u srijedu većinom sunčano, no prema kraju dana na zapadu raste vjerojatnost pljuskova. U četvrtak i petak oblačnije, češće s kišom, pa i u obliku pljuskova, te osjetno svježije. U četvrtak umjeren sjeveroistočnjak.

Na Jadranu u srijedu pretežno sunčano, ali ponovno nestabilnije. Zatim promjenjivo oblačno, mjestimice s kišom, uglavnom u obliku pljuskova s grmljavinom, u četvrtak osobito na sjevernom i srednjem dijelu, u petak na južnom. Pritom će se i temperatura sniziti, a od četvrtka će na sjeveru i bura biti jača.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!