U ponedjeljak djelomice sunčano i toplije, ali nakon svježeg jutra

29.08.2021.

19:29

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

"U novome tjednu barem djelomice sunčano, no u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu još povremeno uz mogućnost lokalnih pljuskova, osobito u utorak, na kopnu vjerojatno i u četvrtak. Ujutro će po nekim nizinama biti magle. Bura će u ponedjeljak oslabjeti, a zatim vjetar na Jadranu slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni.

Bit će toplije nego tijekom vikenda, iako i dalje u većini krajeva razmjerno svježe, osobito ujutro na kopnu. Najviša poslijepodnevna temeperatura bit će uglavnom od 20 do 25 °C, na sunčanijem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 25 i 29 °C.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
Dragoslav Dragojlović, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTpeludna prognoza NZJZ-a, Foto: HRT/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U ponedjeljak djelomice sunčano i toplije, ali nakon svježeg jutra

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak će na istoku Hrvatske biti djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom. Poslijepodne su uz umjeren razvoj oblaka lokalno mogući kratkotrajni pljuskovi. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 11 °C, a najviša dnevna između 21 i 23 °C.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj. Bit će djelomice sunčano, ujutro ponegdje s maglom, a poslijepodne mala mogućnost lokalnih pljuskova.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom. U gorju i unutrašnjosti Istre djelomice sunčano uz jutarnju maglu, a tijekom dana mala vjerojatnost mjestimičnih pljuskova. Ujutro će uz obalu puhati umjerena do jaka bura, a zatim južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, a najviša poslijepodnevna od 19 do 21 °C, na moru između 23 i 26 °C.

U Dalmaciji većinom sunčano, tek ponegdje s umjerenom naoblakom. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 12 °C, na moru između 14 i 18 °C, a najviša dnevna uglavnom od 24 do 27 °C.

Podjednako toplo bit će i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčanog vremena. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

Od utorka još malo toplije, ali ponegdje i kiša


"U utorak na kopnu promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova, a u srijedu i četvrtak uglavnom suho i djelomice sunčano, uz umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Na Jadranu idućih dana barem djelomice sunčano, te danju vrlo toplo. U utorak uz umjeren razvoj oblaka na sjevernom dijelu i u unutrašnjosti Dalmacije bit će mjestimice pljuskova. Bura će oslabjeti i okrenuti na zapadnjak i jugozapadnjak, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRTemisija Vrijeme, Foto: HRT/HRT

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!