U utorak većinom suho, uz dosta vedrine, ali ujutro razmjerno hladno

29.11.2021.

19:39

Autor: Krunoslav Mikec, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Krunoslav Mikec

Krunoslav Mikec

Foto: HTV / HRT

"U utorak će biti dosta sunčana vremena, posebno u prvom dijelu dana, ali nakon hladnog jutra, nerijetko s negativnim vrijednostima temperature zraka. Zapuhat će jugozapadni vjetar, na Jadranu većinom sjeverni i sjeverozapadni.

Od srijede promjenjivo, povremeno i pretežno oblačno, uz južni vjetar i jugo, te s kišom u srijedu uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, a u četvrtak u većini krajeva, pri čemu lokalno opet može biti i obilnija. Potkraj dana i u noći na petak u gorju je moguća susnježica i snijeg. U petak će zapuhati bura, a kiša je još moguća većinom na istoku i jugu Hrvatske.

U subotu je povećana vjerojatnost za izostanak oborine, a u nedjelju ponovno za padanje kiše, u unutrašnjosti i snijega.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Zanimljivo je spomenuti kako je nakon Komiže prošlih dana, s najnovijim mjerenjem oborine tijekom ponedjeljka - ovaj studeni postao najkišovitiji u znanoj povijesti mjerenja i na meteorološkim postajama DHMZ-a Metkoviću i Pločama, a i Gorice pokraj Nove Gradiške!

U nastavku slijedi Krunoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te analize prošlih mjeseci i sezona, kao i o klimatskim promjenama i aktualnoj klimatskoj konferenciji u Glasgowu:

U utorak većinom suho, uz dosta sunčana vremena, ali ujutro razmjerno hladno

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Utorak će na istoku Hrvatske proteći bez oborina. U prvom dijelu dana uglavnom sunčano, mjestimice s maglom, a popodne slijedi naoblačenje. Jutarnja temperatura između -3 i 0 °C, a dnevna od 5 do 7 °C. Puhat će slab i umjeren sjeverozapadnjak, zatim zapadnjak pa jugozapadnjak.

Jugozapadnog vjetra u drugom dijelu dana dana bit će i u središnjoj Hrvatskoj, na udare mjestimice moguće i jakog. Kao i na istoku, prijepodne će biti sunčanije od poslijepodneva. Jutro hladno s temperaturom između -5 i -2 °C, ponegdje i s maglom, a najviša dnevna temperatura od 4 do 8 °C.

Ujutro hladno i u gorju - najniža temperatura između -6 i -3 °C, također mjestimice moguće uz maglu. Danju između 2 i 5 °C. Na sjevernom Jadranu od 8 do 12 °C. Uz to dosta sunca s jugozapadnjakom, u prvom dijelu dana na sjevernom Jadranu još s burom i sjeverozapadnjakom.

Sunčano će prevladavati i u Dalmaciji. Najviša temperatura pritom oko 10 °C, a malo niža u unutrašnjosti, gdje ujutro može biti mraza. Puhat će slaba i umjerena, ponegdje jaka bura i sjeverni vjetar, u noći i ujutro lokalno i s olujnim udarima. Kasnije će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, prema kraju dana na jugozapadnjak.

Vjetrovito s burom i sjevernim vjetrom u prvom dijelu utorka i na krajnjem jugu Hrvatske. Poslijepodne će puhati slab do umjeren, samo na otvorenom i jak sjeverozapadnjak. Uz uglavnom sunčano vrijeme temperatura će danju porasti do vrijednosti između 9 i 12 °C."

Od srijede opet promjenjivo

"Od srijede na kopnu promjenjivo, povremeno i pretežno oblačno, u srijedu i četvrtak toplije nego u petak. Kiša većinom u četvrtak, u gorju već i prema kraju srijede, a u petak još uglavnom na istoku. Pritom s padom temperature u noći od četvrtka na petak uglavnom u gorju opet susnježica i snijeg.

Na moru će opet zapuhati jugo i južni vjetar, u četvrtak i jaki, a u petak bura. Na kišu treba računati u srijedu na sjevernom Jadranu, u četvrtak posvuda, mjestimice moguće i obilniju, a u petak će je još biti uglavnom na jugu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!