17:23 / 29.01.2021.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U subotu od oborina odmor, ali zbog južine nekima zamor

HRT emisija Vrijeme

HRT emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Ni u subotu vrijeme neće baš biti u skladu s dobom godine, ali posljednji dan siječnja na kopnu će vratiti zimu, donijeti i snijeg i snježni pokrivač, na Jadranu ponegdje i obilniju kišu, te jako i vrlo jako jugo i buru.", najavljuje Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a u emisiji "Vrijeme" uoči Dnevnika u 19 sati na HTV1.

No, za one koji strahuju od dugotrajne hladnoće i zimskih uvjeta brzo donosi i svojevrsno olakšanje:

"Hladnije vrijeme neće dugo potrajati, te će nakon stabilnijih, na kopnu mjestimice i maglovitih prvih dana veljače ponovno zapuhati jugozapadnjak, uz porast temperature. I na moru će tada, uz novu južinu, temperatura najvjerojatnije više odgovarati sredini ožujka nego veljači, pri čemu će kiše vjerojatno povremeno biti samo na sjevernom Jadranu."

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", koja se emitira u subotu poslijepodne na HTV1.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.


NOVO VRIJEME

Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

U subotu većinom suho i barem djelomice sunčano, uz južinu i iznadprosječnu toplinu

Tomislav Kozarić, dipl. ing: "Tijekom subote u Slavoniji, Baranji i Srijemu prolazno razvedravanje, uz iznadprosječno visoku temperaturu, uz sunce i oko 13 °C. Ujutro od 1 do 3 °C, lokalno uz maglu, ponajprije u Posavini.

Subota će u središnjoj Hrvatskoj početi uz mjestimičnu maglu, često i u Pokuplju i Banovini, a u nastavku dana djelomice sunčano uz sve više oblaka. U noći već mjestimice oborine. Vjetar slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni uz temperaturu između 9 i 12 °C. Najniža jutarnja temperatura oko 0 °C.

Na zapadu Hrvatske sunčana razdoblja, ujutro mjestimice magla, uglavnom po kotlinama gorske Hrvatske i u unutrašnjosti Istre, gdje će biti i slabog mraza. Navečer i u noći, uz jače naoblačenje, ponegdje kiša. Vjetar u početku slab, od sredine dana umjeren jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu jačanje juga i porast valovitosti mora. Najviša dnevna temperatura između 7 °C u gorju i 13 °C na moru.

U Dalmaciji pretežno sunčano, ujutro u zaobalju uz mogućnost magle i slabog mraza. Umjerena naoblaka poslijepodne u sjevernim područjima, zatim i drugdje. Na otvorenom moru u početku još sjeverozapadnjak. Sredinom dana zapuhat će jugo, koje će navečer mjestimice biti i jako, uz umjereno valovito do valovito more. Poslijepodnevna temperatura većinom od 12 do 14 °C.

Na jugu Hrvatske većinom sunčano vrijeme i dnevna temperatura i do 15 °C, a ujutro od 3 °C u zaobalju do 9 °C na obali. Umjeren do jak sjeverozapadnjak će oslabjeti, a prema kraju subote zapuhat će jugo i naglo jačati."

U nedjelju opet promjena!


"Na samom kraju siječnja u unutrašnjosti nagla promjena vremena - oblačno s kišom koja će uz sjeveroistočni vjetar i zahladnjenje prijeći u susnježicu i snijeg, već ujutro na sjeverozapadu i u gorju, a zatim postupno i na istoku. U ponedjeljak prestanak oborina i djelomično razvedravanje. U utorak u početku mjestimice magla i niski oblaci te još hladnije, a poslijepodne sunčanije i manje hladno.

Na Jadranu u nedjelju nepovoljno, često uz kišu, pa i u obliku pljuskova, ponegdje i obilnijih. Jako jugo će na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana okrenuti na buru, uz pad temperature zraka. Pritom su na riječkom području i podno Velebita moguće i pahulje snijega. U prvim danima veljače povremena kiša još u Dalmaciji, osobito na jugu, a na sjevernom Jadranu postupno razvedravanje. Vjetar u slabljenju.", prognozirao je  za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!