20:18 / 02.06.2021.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I u četvrtak pretežno sunčano te još malo toplije

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"Nakon proljeća sa srednjom temperaturom zraka gotovo posvuda barem malo nižom od prosječne, ponegdje i znatnije - prvi dani lipnja mnogima ostavljaju dojam pravog ljeta, iako prave vrućine zapravo nema. Uz većinom sunčane i sve toplije dane potkraj ovoga tjedna nekima će postati vruće, a ni jutra od petka više neće biti razmjerno svježa. No, mjestimice već u subotu, te pogotovo od nedjelje ponovno manje stabilno pa će pljuskovi i grmljavina biti češći, početkom novoga tjedna i sveprisutni, pri čemu će biti i malo manje toplo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, između ostalih: "Koliko nam je prosječno toplije nego prije" i posljednji:

I u četvrtak pretežno sunčano te još malo toplije

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti pretežno sunčano te još malo toplije, uz najvišu temperaturu zraka od 24 do 26 °C. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak u Moslavini i jugozapadnjak u Podravini.

U središnjoj Hrvatskoj će jutro uz oko 10 °C nekima opet biti svježe; a danju čak i u hladu meteorološke kućice - toplo. Izravno na suncu i bez vjetra, zasigurno već i vruće, pri čemu će i UV indeks imati vrlo visoke vrijednosti.

I u gorju ujutro svježe, uz sunčana razdoblja, a uz dnevni razvoj oblaka popodne može pasti poneki kraći pljusak - iako će većinom biti suho, a na otocima sjevernog Jadrana i pretežno sunčano. Na moru ujutro burin, danju jugozapadni, zapadni i sjeverozapadni vjetar.

U sunčanoj će Dalmaciji sredinom dana puhati umjeren sjeverozapadnjak, osobito na otvorenom moru koje bi moglo biti umjereno valovito, duž obale uglavnom zapadnjak. Najviša temperatura od 24 do 28 °C, dovoljna da potakne razmišljanja o osvježenju u moru koje je oko 20 °C.

Topline i sunca bit će i na krajnjem jugu Hrvatske. Već ujutro temperatura od 14 do 18 °C, ali zbog maestrala koji će zapuhati sredinom dana, najviša dnevna uglavnom će ostati oko 25 °C."

U subotu još većinom stabilno i toplije pa opet promjenjivo

"Kopneni predjeli Lijepe Naše nalaze se u sredini ovog razdoblja stabilnog vremena. Dani pred nama bit će još topliji. Petak i vjerojatno cijela subota bit će većinom suhi i sunčani, uz rijetke pljuskove u gorju, a u nedjelju će se uz jugozapadnjak povećavati vjerojatnost za pljuskove i grmljavinu.

Idući će dani na Jadranu biti još topliji te uglavnom sunčani, čak vedri. U subotu će na sjevernom dijelu porasti naoblaka i bit će manje stabilno, a lokalni su pljuskovi u nedjelju mogući i u dijelu Dalmacije. Vjetar dalje slab, samo ponegdje umjeren jugozapadni i zapadni, u nedjelju umjereno jugo. Temperatura zraka bit će u porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!