U utorak barem djelomice sunčano, ali osobito na Jadranu i nestabilno

21:16 / 02.05.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nije moguće u danima pred nama izdvojiti neki potpuno suh u cijeloj unutrašnjosti, ali to ne znači da će biti posve jednaki. Dapače, osjetno više sunčanih i suhih razdoblja bit će u utorak i srijedu nego na primjer u petak i subotu, kada bi ponegdje moglo biti izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom. Dani će biti sve topliji do četvrtka, od tada pak manje toplo zbog više oblaka te pritoka malo hladnijeg zraka i sjeveroistočnog vjetra.

I na Jadranu promjenjivo, a iako bi se prognoza za idući vikend još mogla promijeniti, za sada treba očekivati kišu, pa i u obliku pljuskova, osobito izraženih u petak na sjevernom dijelu. Najviše sunčanog i suhog vremena bit će u srijedu i četvrtak, na sjevernom dijelu i u utorak. Puhat će do umjeren vjetar s mora, od četvrtka jugo, ponegdje jako, potkraj petka na sjeveru će okrenuti na buru koja bi se za vikend mogla spustiti i južnije.", sažeta je tjedna prognoza posebno za naš kopneni, posebno za primorski dio, koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" spojio je vremensku prognozu i najavu zanimljivog i prilično aktualnog skupa koji će se u ovaj utorak i srijedu održati u Dubrovniku:

"U Dubrovniku se u utorak - pod "prijetnjom" kakvog pljuska i grmljavine, u organizaciji Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu - održava znanstveno-stručni skup "Seizmička i klimatska ugroženost dubrovačkog područja", namijenjen ne samo stručnjacima, nego i javnosti, posebice mladima, kojima će se tijekom sunčanije srijede približiti klimatološke i seizmološke teme sa željom da ih se potakne ne samo na osvješćivanje i promišljanje o prirodnoj ugroženosti njihovog kraja, nego i o rješenjima koja su znanstveno utemeljena."

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak barem djelomice sunčano, ali osobito na Jadranu i nestabilno

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano. Vjetar slab, ponegdje umjeren istočni. Ujutro od 7 do 9 °C, danju još malo toplije nego u ponedjeljak - većinom 22, 23 °C.

U središnjoj Hrvatskoj primjetno više sunčanih sati nego u ponedjeljak. Popodne rijetko uz razvoj oblaka može pasti malo kiše u sjevernim predjelima. Ujutro je moguća magla na širem karlovačkom i sisačkom području. Vjetar slab sjeveroistočni. Ujutro od 7 do 10 °C, danju od 21 do 23 °C.

Na zapadu djelomice sunčano s više oblaka u gorju, u kojem može pasti malo kiše, dok će na obali sjevernog Jadrana uglavnom biti suho. Ujutro podno Velebita umjerena, ponegdje i jaka bura, popodne do umjeren vjetar s mora. Jutarnja temperatura od 4 do 8 °C, na moru između 9 i 14 °C, najviša oko 21 °C, u gorju između 15 i 19 °C.

U Dalmaciji promjenjivo pa treba računati na poneku kap kiše ili kraći pljusak, ali rijetko i kratkotrajno i prevladavat će dojam sunčanog vremena osobito na obali i otocima. Vjetar slab jugozapadni i sjeverozapadni, more malo do umjereno valovito. Najviša temperatura oko 20 °C.

Promjenjivo sa sunčanim razdobljima i na krajnjem jugu Hrvatske. Ujutro gdjegod kiša, popodne poneki lokalni pljusak ponajprije u zaobalju. Vjetar većinom slab, s mora. Ujutro od 8 do 13 °C, danju oko 20 °C."

I dalje ne sasvim stabilno

"Na kopnu idućih dana djelomice sunčano i sve toplije, ali ne posve stabilno pa gotovo svakog dana - poglavito u gorju - može biti ponekog popodnevnog pljuska. U četvrtak i na sjeverozapadu. U oblačniji petak gotovo će posvuda pasti malo kiše, a pljuskovi bi ponegdje mogli biti i izraženjiji.

Promjenjivo proljetno vrijeme nastavlja se i na Jadranu. Ipak srijeda i četvrtak uglavnom bez oborina ili će kiša biti vrlo rijetka, a sunčanog vremena neće nedostajati. U četvrtak će zapuhati jugo - kao najava češće kiše i lokalno moguće izraženijih pljuskova u oblačniji petak. Temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koju je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!