U četvrtak pretežno sunčano, ali i dalje razmjerno hladno

02.03.2022.

17:50

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon većinom sunčana prva tri dana ožujka, od petka će ponovno biti više oblaka, uglavnom u nizinama unutrašnjosti mjestimice i slabe oborine na granici snijega i kiše, u gorju malo snijega. Zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Iako će jutra biti manje hladna od prošlih, dnevna će temperatura biti niža, pa ostaje hladnije od prosjeka za ovo doba godine. Pritom će osjetu hladnoće na Jadranu pridonijeti epizoda prve, iako ne odveć žestoke, "marčane" bure.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je komentirao:

"Iako mnogi priželjkuju proljeće i više topline, zimsko vrijeme nastavit će se u ovom tjednu i vjerojatno početkom idućeg. Uzrok tome bit će sjeverno i sjeveroistočno strujanje s kojim će u naše krajeve i dalje pritjecati prilično hladan zrak, a povremeno i manje količine vlage."


U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U četvrtak pretežno sunčano, ali i dalje razmjerno hladno

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "I četvrtak u istočnoj Hrvatskoj pretežno sunčan, prijepodne i vedar. Mjestimice će puhati slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Jutro malo hladnije nego u srijedu, a najviša dnevna temperatura od 8 do 10 °C.

Podjednako razmjerno svježe poslijepodne i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će ujutro biti jačeg mraza s najnižom temperaturom i do -8 °C. Pritom će biti sunčano, prema večeri uz malu, na sjeveru i umjerenu naoblaku. Vjetar slab.

Uglavnom slab vjetar i na zapadu zemlje, a podno Velebita ujutro mjestimice umjerena bura. Bit će obilja sunca, u početku na sjevernom Jadranu još može biti i malo oblaka. More mirno i malo valovito. Najviša temperatura od 5 u gorju do 13 °C na obali. kao i u srijedu, slabog mraza ujutro će biti ponegdje i na obali, a u gorju ujutro oko -7 °C.

U Dalmaciji u četvrtak sunčano, tek na otvorenom moru uz malu, moguće i umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren - ujutro bura, a od sredine dana zapadnjak i sjeverozapadnjak, uz većinom malo valovito more. Najniža jutarnja temperatura od -4 °C u Zagori do 4 °C na otocima, a najviša dnevna oko 12 °C.

Podjedaka temperatura ili samo malo viša u četvrtak će biti na jugu Hrvatske, uz također prevadavajuće sunčano vrijeme. U početku će još ponegdje puhati umjerena bura, a poslijepodne uglavnom slab vjetar s mora, na otvorenom sjeverozapadnjak. Umjereno valovito more u postupnom smirivanju."

I dalje razmjerno hladno, ali i nestabilno

"Iako i dalje hladnije od prosjeka, u nastavku tjedna u unutrašnjosti vrijeme neće biti sasvim stabilno. Uz promjenjivu naoblaku u nizinskom će području mjestimice biti slabe oborine na granici snijega i kiše, u gorju malo snijega - najvjerojatnije u petak poslijepodne na istoku, te u subotu i nedjelju u Lici i Gorskom kotaru. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni, u subotu u gorju i jak.

Na Jadranu će ponovno zapuhati umjerena i jaka bura koja će osobito podno Velebita imati olujne udare, te će biti relativno hladno za doba godine. Pritom će u petak prolazno biti oblačnije, uglavnom na otvorenom moru uz malo kiše. Zatim većinom suho i sunčano, na jugu povremeno s umjerenom naoblakom.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!