Nedjelja razmjerno hladna, ponegdje slabe oborine, na Jadranu bura

18:59 / 02.04.2022.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

DunjaPlačko-Vršnak

DunjaPlačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"U nastavku vikenda postupno smirivanje vremena, ali će još biti oborina, osobito u istočnim i južnim hrvatskim krajevima. Na Jadranu valja računati na kratkotrajnu buru, podno Velebita jaku i olujnu.

Sljedeći tjedan na kopnu će početi mjestimičnim jutarnjim mrazom, kojeg još ponegdje može biti i u utorak, ali uz uglavnom suho vrijeme. Malo kiše još povremeno može biti većinom u Dalmaciji. Bit će toplije, i ujutro i danju, uz dosta sunca pa će mnogi ponovno uživati u toplijoj strani proljeća.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u nedjelju razmjerno hladno, ponegdje i slabe oborine, na Jadranu većinom bura

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju će na istoku Hrvatske prevladavati oblačno, povremeno uz slabe oborine na granici kiše i snijega. Uz umjeren, povremeno i jak sjeverozapadni vjetar, temperatura zraka bit će između 1 i 6 °C. Prema večeri postupno razvedravanje.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno oblačno i uglavnom suho, a kiše i susnježice, u gorju i snijega, još može biti u noći i ujutro. Bit će razmjerno hladno, uz postupno razvedravanje u drugom dijelu dana.

Vjerojatnost za sunčana razdoblja veća je u gorju, a još sunčanije bit će na sjevernom Jadranu. Pritom u gorju u noći i ujutro još mjestimice može biti susnježice i snijega, dok će na Jadranu vrijeme obilježiti jaka, podno Velebita na udare i olujna bura, koja će navečer oslabjeti. Jutro u gorju hladno.

Uz promjenljivu naoblaku u Dalmaciji još valja računati na povremenu kišu, osobito u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena i jaka bura uz temperaturu između 10 i 13 °C, a more će biti umjereno valovito i valovito.

Ni na jugu Hrvatske kišna epizoda još nije završila pa će povremeno biti kiše, ponegdje i u obliku pljuskovi s grmljavinom. Bit će i sunčanih razdoblja, osobito poslijepodne. Umjeren i jak jugozapadnjak ujutro će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, uz obalu na buru."

U novome tjednu sunčanije i toplije

"Od ponedjeljka smirivanje vremena uz obilje sunca te na kopnu razmjerno brzi porast temperature zraka. Ipak, početkom tjedna ujutro valja računati na mraz.

Na Jadranu također sve sunčanije i postupno toplije, a mjestimične kiše još može biti početkom tjedna na jugu.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.


Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!