Utorak još iznadprosječno topao, većinom suh i barem djelomice sunčan

28.03.2022.

18:36

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak još barem djelomice sunčano, te uz južinu iznadprosječno toplo. Prema večeri na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru raste vjerojatnost za kišu.

Od srijede osjetna promjena vremena zbog koje je DHMZ objavio i posebno priopćenje. U nastavku će tjedna prevladavati oblačno, povremeno s kišom, koja u četvrtak mjestimice može biti i obilnija, posebice na Jadranu i u obliku lokalno izraženijih pljuskova s grmljavinom. U srijedu i četvrtak puhat će umjereno i jako jugo, a zatim većinom umjeren južni i jugozapadni vjetar. Uz osjetan pad temperature zraka u subotu i nedjelju moguća je susnježica i snijeg, osobito u gorskim krajevima.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Utorak još iznadprosječno topao, većinom suh i barem djelomice sunčan

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Utorak će na istoku Hrvatske biti sunčano i toplo. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 6 °C, a najviša dnevna između 20 i 23 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj podjednako toplo. Bit će više oblaka nego na istoku, osobito poslijepodne i navečer, ali i dalje pretežno sunčano. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u gorju djelomice sunčano. Prema večeri uz više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše, osobito na širem riječkom području i u Gorskom kotaru. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na moru jugo. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, uz obalu između 8 i 10 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 18 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, prema večeri s povećanom naoblakom. Puhat će umjereno i jako jugo i jugozapadnjak, pri čemu će more biti malo i umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 5 °C, uz obalu između 8 i 11 °C, a najviša dnevna uglavom od 17 do 19 °C.

Podjednaka temperatura zraka bit će i na jugu Hrvatske, gdje će biti obilje sunčana vremena. Puhat će umjereno do jako jugo i jugozapadnjak."

Slijede dani oblačniji, kišovitiji, vjetrovitiji, svježiji...

"Od srijede do petka u unutrašnjosti većinom oblačno povremeno s kišom, koja u četvrtak mjestimice može biti i obilnija. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, koji će u četvrtak okrenuti na sjeverni i sjeveroistočni. Temperatura zraka u padu.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak oblačno s kišom, osobito u četvrtak ponegdje i izraženijim pljuskovima. U petak će biti i sunčanih razdoblja, ali i dalje kiša. Puhat će umjereno i jako jugo, koje će u četvrtak potkraj dana oslabjeti i okrenuti na južni vjetar.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!