U nedjelju malo manje toplo, uz češće pljuskove, lokalno i izraženije

27.08.2022.

17:06

Autor: Dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: Vrijeme / HRT

"I u nedjelju kišobrani će ponegdje dobro doći - bit će promjenljivo, a lokalno su vjerojatni i intenzivniji pljuskovi, na moru i nevere, te prolazno umjereno jugo.

Ni novi tjedan nije sasvim stabilan, no sunčanog će vremena do srijede biti više, kiša rjeđa, najvjerojatnija u unutrašnjosti Dalmacije i u gorju. Na Jadranu danju većinom vruće, uz umjeren sjeverozapadnjak.

Od četvrtka opet raste vjerojatnost za oblačnije vrijeme i rasprostranjeniju oborinu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme", uz dodatni komentar o vremenu, sjetila se i velike godišnjice DHMZ-a ove subote:

"Za sada stabilizacije nema na vidiku, dapače, u nedjelju su lokalno mogući intenzivni pljuskovi, čak i tuča, na moru i nevere. Stoga pratite prognozu i upozorenja Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je osnovan na 27. kolovoza 1947. godine i u službi javnosti već je 75 godina službeno, te još znatan broj godina neslužbeno, prije ujedinjenja do tada odvojene hidrološke i meteorološke službe."

U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U nedjelju malo manje toplo, uz češće pljuskove, lokalno i izraženije

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U nedjelju na istoku Hrvatske promjenljivo, mnogima i vruće te sparno. Nakon mjestimične jutarnje magle, te sunčanijeg prijepodneva, popodne će lokalno biti pljuskova i grmljavine, moguće i izraženijih.

Mjestimična kiša, ponegdje i u obliku intenzivnih pljuskova i u središnjoj Hrvatskoj, i to ponajprije poslijepodne i navečer kada će prolazno puhati umjeren vjetar sjevernih smjerova. U prvom dijelu dana uglavnom bez oborine, ujutro samo lokalno uz moguću maglu.

Magle će ujutro biti i ponegdje u gorskoj Hrvatskoj, a danju mjestimični pljuskovi s grmljavinom, koji mogu biti i jače izraženi. Jakih pljuskova, na moru i nevera, bit će vrlo vjerojatno i na promjenjivom sjevernom Jadranu, gdje će povremeno puhati umjereno jugo i jugozapadni vjetar, samo uz pljuskove prolazno pojačan.

Ni u Dalmaciji neće biti posve stabilno, no sunčanih sati bit će relativno mnogo pa će dnevna temperatura zraka porasti do 29 °C. Uz lokalno jači razvoj oblaka bit će i pljuskova praćenih grmljavinom, moguće i izraženijih, osobito u Zagori.

Na jugu Hrvatske barem djelomice sunčano, ali nestabilno. Pljuskovi će biti samo lokalni, pa će u mnogim mjestima oborina i izostati. Ipak, ako izlazite na more, provjerite stanje i prognozu jer su mogući neverini praćeni prolazno pojačanim vjetrom."

I dalje nestabilno

"I novi tjedan na Jadranu neće biti posve stabilan. No, pljuskovi će biti rjeđi, a u utorak će vjerojatno i posvuda izostati. U većini mjesta bit će barem djelomice sunčano i danju vruće, uz povremeno umjeren sjeverozapadnjak i jugozapadnjak.

Na kopnu promjenjivije, uz lokalne pljuskove osobito u ponedjeljak i srijedu. Najsunčanije i uglavnom bez oborine bit će u utorak. Budući da će vjetar biti većinom slab, a vlage mnogo, ujutro će mjestimice biti i magle.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!