U subotu razmjerno svježe, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju

27.08.2021.

22:36

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: HRT / HRT

"I u subotu će biti promjenjivo i pretežno oblačno, uz ponegdje i obilne pljuskove s grmljavinom, osobito u Dalmaciji i lokalna nevremena. Jutarnja magla mjestimice na kopnu samo će će naglašavati dojam jeseni posljednjih dana kolovoza.

Unatoč sunčanijem vremenu - i u nedjelju će mjestimice biti kiše, a da nema prave stabilizacije potvrdit će mjestimični pljuskovi već u utorak. Bura će oslabjeti u nedjelju, a temperatura će malo porasti u idućem tjednu, na Jadranu uz jugo.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u petak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U subotu razmjerno svježe, uz povremenu kišu, ponegdje i obilniju

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Na promjenjivom jugu Hrvatske bit će nevremena, lokalnih pljuskova i grmljavine. Vjetar umjeren jugoistočni i sjeverozapadni, more malo i umjereno valovito, a temperatura zraka će od jutarnjih oko 20 °C porasti do oko 26 °C sredinom dana.

U promjenjivoj Dalmaciji kiša će lokalno biti obilna, a izgledna su i nevremena. Razmjerno vjetrovito, uz umjeren i jak sjeverni, prema otvorenome moru i sjeverozapadni vjetar. Ujutro u unutrašnjosti oko 15 °C, na obali do 20 °C, a danju između 20 i 25 °C.

U Istri malo ili čak nimalo kiše, ali na jugu sjevernog Jadrana može biti lokalno izraženijih pljuskova. Obilnije kiše bit će i u gorju, osobito u oblačnoj Lici. Puhat će umjerena, a podno Velebita jaka bura s olujnim udarima. Relativno svježe, u gorju ujutro oko 10 °C, danju do 15 °C, a na moru oko 22 °C.

U pretežno oblačnoj istočnoj Hrvatskoj povremena kiša bit će najizraženija u Posavini, gdje može biti obilnih oborina. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Temperatura zraka uglavnom između "jesenskih" 12 i 17 °C.

Od kopnenih predjela sjeverni dijelovi središnje Hrvatske imat će najpovoljnije vrijeme - uglavnom suho i djelomice sunčano. Malo kiše past će na oblačnijem jugu, osobito prijepodne, a popodne je moguć poneki izolirani pljusak. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i istočni, ujutro temperatura oko 11 °C, danju između 18 i 20 °C."

I dalje promjenjivo

"Na Jadranu idućih dana manje topline nego što mnogi priželjkuju. U nedjelju još na jugu pljuskovi, moguće i izraženiji, a na sjevernom dijelu olujni udari bure. Ipak, tijekom dana smirivanje, uz uglavnom sunčano vrijeme, koje će u utorak uz umjereno jugo na sjeveru prekinuti novi lokalni pljuskovi.

Od nedjelje smirivanje i na kopnu. Na istoku i gorju još će pasti malo kiše, a u središnjim predjelima već je u nedjelju moguća jutarnja magla. U još hladniji ponedjeljak ujutro magle može biti u svim kopnim predjelima, no veće stabilizacije nema pa će tako već u utorak opet biti promjenjive naoblake i lokalnih pljuskova, poglavito na sjeverozapadu. Temperatura zraka bit će za 3 do 4 °C niža od uobičajene i u sporom porastu.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Prognoza za subotu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!