I u ponedjeljak razmjerno vjetrovito i hladno, ponegdje uz oborine

27.02.2022.

19:43

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U ponedjeljak još vjetrovito, osobito na Jadranu, gdje će puhati jaka, mjestimice i olujna bura, na kopnu ponegdje jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U većini će krajeva biti još dosta oblaka, mjestimice i slabih oborina, pri čemu susnježice i snijega i gdjegod na Jadranu.

Od utorka uglavnom suho i barem djelomice sunčano, uz slabiji vjetar. Jutra će do kraja tjedna biti razmjerno hladna, većinom na kopnu s mrazom, a dnevna temperatura zraka uglavnom oko prosječnih vrijednosti za ovo doba godine.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak razmjerno vjetrovito i hladno, ponegdje uz oborine

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U ponedjeljak na istoku Hrvatske promjenjivo i pretežno oblačno. Mjestimice će biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren, u početku i jak sjeverni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od -2 do 0, a najviša dnevna između 4 i 6.

Podjednaka temperatura i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također uz promjenjivu naoblaku povremeno biti susnježice i snijega. Puhat će umjeren do jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu najviše sunčanog vremena, a u gorskim krajevima većinom oblačno sa snijegom, uz stvaranje tanjeg snježnog pokrivača. Snijeg nošen burom moguć je i uz obalu. Puhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar, a uz obalu umjerena i jaka, prijepodne i olujna bura. Jutarnja temperatura zraka od -6 do -4 °C, uz obalu između 2 i 4 °C. Najviša dnevna od -1 do 1 °C, na moru između 6 i 10 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, mjestimice s kišom, osobito u unutrašnjosti susnježicom i snijegom. Puhat će jaka, u početku i olujna bura, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 2 °C, na moru između 4 i 7 °C. Najviša dnevna uglavnom od 7 do 11 °C.

Hladnije od prosjeka i na jugu Hrvatske, gdje će biti promjenjivo i pretežno oblačno povremeno s kišom, a susnježica i snijega najvjerojatniji su u zaleđu Dubrovnika. Puhat će umjerena i jaka bura."

Od utorka stabilnije

"Od utorka u unutrašnjosti djelomice sunčano i uglavnom suho uz hladna jutra, a dnevna temperatura oko ili malo niža od prosjeka.

Na Jadranu pretežno sunčano uz razmjerno hladna jutra. Dnevna temperatura zraka u postupnom porastu. Bura će u utorak oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!