U srijedu barem djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali i nestabilno

26.07.2022.

17:48

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

Nakon većinom promjenjivog utorka tijekom kojeg je u mnogim krajevima bilo kiše i osvježenja, ponegdje i olujnog nevremena, sasvim suho neće biti ni u srijedu,kada je najveća vjerojatnost pljuskova u gorju i unutrašnjosti Dalmacije. Uz barem djelomice sunčano i razmjerno toplo vrijeme opasnost od toplinskog vala postojat će samo u južnijim hrvatskim krajevima, baš kao i tijekom stabilnijeg i sunčanijeg četvrtka. Valja upozoriti na mjestimice jaku buru s olujnim udarima, osobito u srijedu podno Velebita.

U pretežno sunčani i topliji petak vrućina ponovno može utjecati na zdravlje u većini Hrvatske, a već u subotu opet će biti mjestimičnih pljuskova, grmljavine i osvježenja.

Od nedjelje se diljem Hrvatske povećava vjerojatnost stabilnijeg i sunčanijeg vremena, prema sredini sljedećeg tjedna i sve više vrućeg.

U nastavku slijedi detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., i koja zajedno s ostalim prognozama njezinih meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu barem djelomice sunčano i razmjerno toplo, ali i nestabilno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano. Od sredine dana uz umjeren razvoj oblaka mjestimice može bit kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska, uglavnom na krajnjem istoku. Najviša temperatura između 29 i 32 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj najviša temperatura niža nego proteklih dana, uglavnom između 28 i 31 °C, a i jutro će biti svježije nego prije. Bit će barem djelomice sunčano, u poslijepodnevnim satima uz malu vjerojatnost za poneki pljusak, uglavnom južnije od Zagreba.

Vjetrojatnost za pljuskove i grmljavinu od sredine dana povećana je u gorskim krajevima, a lokalni pljuskovi mogući su i u unutrašnjosti Istre. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano. Umjerena, podno Velebita i jaka bura, prijepodne uz moguće olujne udare, krajem dana će oslabjeti. More malo do umjereno valovito, rijetko i valovito. Najviša temperatura u gorju od 26 do 28 °C, na moru između 32 i 34 °C.

Vruće će biti i na srednjem Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije pa će uz obalu i dalje biti na snazi upozorenje na toplinski val. Uz umjeren do jak razvoj oblaka poslijepodne u unutrašnjosti postoji mogućnost za lokalne pljuskove i grmljavinu, ponegdje i izraženije. Mala je vjerojtnost za poneki pljusak i uz obalu. Puhat će umjerena bura, prema otvorenom i sjeverozapadnjak.

Pretežno sunčano uz umjeren razvoj oblaka bit će i na jugu Hrvatske. U zaobalju su mogući lokalni pljuskovi i grmljavina, a mala vjerojatnost za poneki pljusak postoji i na moru. Slaba do umjerena bura, prema otvorenom zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najviša temperatura između 32 i 34 °C."

Do petak opet sunčanije i toplije pa novo osvježenje

"Sljedećih dana na kopnu pretežno sunčano i postupno toplije. U subotu novo naoblačenje uz pljuskove i grmljavinu te manji pad temperature zraka.

Na Jadranu također sunčano i vruće. U subotu na sjevernom dijelu mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom."., prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!