19:58 / 26.04.2021.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U utorak većinom kišovitije, svježije i vjetrovitije

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: HRT / HRT

U ovaj ponedjeljak - na Svjetski dan obnovljivih izvora energije - sunčeva se u Hrvatskoj mogla malo koristiti, ali je od vjetra na Jadranu i uz njega bilo znatnije koristi. Podjednako će biti do srijede, do kada će se povećati zalihe i za korištenje hidroenergije.

U utorak i srijedu još će biti dosta oblaka, u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu i prevladavajuće oblačno te razmjerno svježe, uz povremenu kišu, ponegdje i u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, posebice u srijedu na Jadranu i područjima uz njega. Pritom će na Jadranu u utorak biti često jakog juga, na udare gdjekad i olujnog, a na sjevernom dijelu mjestimice bure.

U nastavku tjedna posvuda više sunčanog vremena, ali i dalje ne sasvim suho jer će biti lokalnih pljuskova. Uz uglavnom umjeren jugozapadnjak, na Jadranu i jugo temperatura zraka će porasti pa će za vikend u mnogim krajeva biti i iznadprosječno visoka.

U nastavku slijedi detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović. Njegove i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je dr. sc. Tanja Renko iz sektora DHMZ-a kao i Dragoslav pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, te mnogobrojni drugi tekstovi, od kojih je posljednji "Koliko nam je toplije nego prije".

U utorak većinom kišovitije, svježije i vjetrovitije

mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak će na istoku Hrvatske biti većinom oblačno, povremeno s kišom, osobito sredinom dana i poslijepodne. Puhat će mjestimice umjeren istočni i jugoistočni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, a najviša dnevna uglavnom oko 11 °C.

Podjednako razmjerno svježe bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će biti uglavnom oblačno, povremeno s kišom. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni.

I na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima većinom oblačno, mjestimice s kišom, uz obalu i u obliku pljuskova. Puhat će umjerena, podno Velebita povremeno i jaka bura. Jutarnja temperatura zraka od 4 do 6 °C, na moru od 10 do 12 °C, a najviša dnevna između 6 i 10, na Jadranu od 12 do 15 °C.

U Dalmaciji promjenjivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno, ponegdje s kišom, lokalno i u obliku pljuskova s grmljavinom. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, uz obalu između 11 i 14 °C, a najviša dnevna uglavnom od 15 do 18 °C.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, uz promjenljivu naoblaku, te mjestimičnu kišu. Puhat će umjereno i jako, na udare i olujno jugo."

U srijedu još česta kiša pa sunčanije i toplije

"U srijedu u unutrašnjosti i dalje većinom oblačno, mjestimice s kišom, koja u gorju i unutrašnjosti Dalmacije može biti i obilnija. U četvrtak i petak promjenjivo oblačno uz sunčana razdoblja, ali ne i posve stabilno pa još može biti kiše, pa i pokojeg pljuska. U četvrtak će zapuhati umjeren jugozapadnjak, pa će i temperatura zraka osjetno porasti.

Na Jadranu u srijedu promjenjivo, ponegdje s kišom, pa i u obliku pljuskova, koji u Dalmaciji mogu biti izraženiji. U četvrtak i petak barem djelomice sunčano, ali još mjestimice uz mogućnost kratkotrajnih pljuskova. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru lokalno i jako jugo, na sjevernom dijelu jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!