U srijedu pretežno sunčano, ali na kopnu svježije i ne sasvim stabilno

25.04.2023.

17:22

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dunja Plačko-Vršnak

Dunja Plačko-Vršnak

Foto: Vrijeme / HRT

"Slojevita odjeća i dalje je najbolje rješenje, jer će sljedećih dana jutra biti razmjerno svježa, posebice u unutrašnjosti. Danju će - uz dulja sunčana razdoblja u većini unutrašnjosti te pretežno sunčano vrijeme na Jadranu - temperatura zraka rasti na oko mnogima ugodnih 20 °C, osobito u petak i subotu. Ipak neće biti posve stabilno pa valja računati na mjestimičnu kišu i pljuskove, češće krajem ovog i početkom sljedećeg tjedna.

Valja upozoriti da će u srijedu puhati često umjerena, podno Velebita i Biokova i jaka bura, lokalno na udare i olujna, a od četvrtka većinom slab do umjeren jugozapadni vjetar i jugo, koje u nedjelju može biti i jako.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika 2" u 19 sati pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U srijedu pretežno sunčano, ali na kopnu svježije i ne sasvim stabilno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu pretežno sunčano, poslijepodne uz umjeren, ponegdje i jak razvoj oblaka. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar uz najvišu temperaturu uglavnom između 15 i 17 °C.

Malo niža temperatura nego u utorak, oko 16 °C, u središnjoj Hrvatskoj. Bit će barem djelomice sunčano, a uz umjeren do jak razvoj oblaka poslijepodne postoji mala vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak.

Uz jači razvoj oblaka poneki pljusak od sredine dana moguć je i u gorskim krajevima. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano uz umjerenu do jaku buru, koja ujutro podno Velebita može imati i olujne udare. Prema otvorenom poslijepodne će zapuhati do umjeren jugozapadnjak. Jutro hladnije od današnjeg, osobito u gorju, a najviša dnevna temperatura na moru oko 18 °C, u gorju od 13 do 15 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano. U prvom dijelu dana uz obalu valja računati na umjerenu do jaku buru, ponegdje i s olujnim udarima, dok će poslijepodne zapuhati umjeren do jak sjeverozapadanjak uz umjereno valovito more. Najviša temperatura između 17 i 21 °C.

Podjednako i na jugu Hrvatske uz također obilje sunčanog vremena. Umjerenu, ponegdje i jaku buru i tramontanu poslijepodne će zamijeniti sjeverozapadni vjetar."

Većinom suho i toplije, ali ne i sasvim stabilno


"U četvrtak na kopnu barem djelomice sunčano, ali ne posve stabilno pa se ne može isključiti mogućnost ponekog pljuska, uglavnom u gorju. U petak postupno naoblačenje, a u subotu raste vjerojatnost za mjestimičnu kišu. Danju postupno toplije, ali u četvrtak ujutro po kotlinama gorskih krajeva može biti slabog mraza pri tlu.

Na Jadranu pretežno sunčano, ali povremeno oblačnije, uz malu vjerojatnost za poneki pljusak. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak uz postupni porast temperature zraka.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremii  Josip Meštrić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, kao i meteorološko-prometna prognoza koju je njegova kolegica Tomislava Hojsak, dipl. ing., pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!