U utorak južnije pretežno sunčano, a sjevernije ponegdje pljuskovi

21:49 / 25.04.2022.

Autor: mr. sc. Dragoslav Dragojlović, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Dragoslav Dragojlović

Dragoslav Dragojlović

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak i srijedu u većini unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu promjenjivo i nestabilno, povremeno s kišom, osobito u srijedu mjestimice moguće i izraženim pljuskovima s grmljavinom. U južnijim krajevima pretežno sunčano.

Od četvrtka do kraja tjedna sve više sunčana vremena diljem Hrvatske uz postupan porast dnevne temperature zraka, ali na Jadranu u četvrtak jaka i olujna bura koja će u petak oslabjeti.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dragoslavova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak južnije pretežno sunčano, a sjevernije ponegdje pljuskovi

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U utorak na istoku Hrvatske promjenjivo i nestabilno povremeno s kišom, moguće i u obliku pljuskova. Vjetar većinom slab. Jutarnja temperatura zraka od 7 do 9 °C, a najviša dnevna između 20 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
malo niža dnevna temperatura zraka. Bit će promjenjivo s kišom, s mogući su i pljuskovi s grmljavinom, osobito sredinom dana i poslijepodne.

Na sjevernom Jadranu i u gorju
promjenjivo oblačno mjestimice s kišom, ponegdje moguće i jače izraženim pljuskovima. Puhat će povremeno umjeren južni i jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 7 °C, uz obalu između 10 i 12 °C. Najviša dnevna uglavnom od 16 do 20 °C.

U Dalmaciji
pretežno sunčano, ali u njezinoj unutrašnjosti uz umjeren i jak razvoj oblaka mjestimice su mogući pljuskovi i grmljavina. Vjetar većinom umjeren južni i jugozapadni, a prema otvorenom moru jugo, pri čemu će more biti malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, na moru između 11 i 14 °C, a najviša dnevna od 19 do 22 °C.

Podjednaka temperatura i na jugu Hrvatske, uz obilje sunčana vremena te slab do umjeren jugozapadnjak i jugo."

U srijedu ponegdje izraženi pljuskovi pa stabilnije


"U srijedu na kopnu promjenjivo i nestabilno, mjestimice s kišom, ponegdje i u obliku izraženih pljuskova pljuskova. U četvrtak i petak uglavnom suho i barem djelomice sunčano. U srijedu će zapuhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar koji će u četvrtak mjestimice biti i jak. Temperatura zraka malo niža od prosjeka za ovo doba godine.

U Dalmaciji idućih dana većinom sunčano. Na sjevernom Jadranu uz povremeno umjerenu naoblaku mjestimice može pasti i malo kiše, osobito u srijedu. Potkraj srijede na sjevernom dijelu zapuhat će umjerena bura koja će jačati i proširiti se na cijelu obalu, pa će u četvrtak biti jaka i olujna, a u petak će oslabjeti.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!