U utorak prolazno naoblačenje, ponegdje i kiša te jačanje bure

25.10.2021.

18:40

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"U utorak naoblačenje praćeno mjestimičnom kišom, uglavnom na Jadranu i područjima uz njega, gdje će poslijepodne zapuhati bura, većinom podno Velebita jaka, lokalno i s olujnim udarima. Ujutro će po nekim nizinama unutrašnjosti biti magle, ponegdje i mraza.

Već u srijedu sve manje oblaka pa će do kraja tjedna u većini krajeva biti dosta sunčana vremena, osobito do petka i suhog. Porast će temperatura zraka pa će mraz u kopnenom području vjerojatno izostati, kao i vjetar, što će povećati vjerojatnost za maglu. No, na Jadranu razmjerno vjetrovito, najprije uz buru, mjestimice i jaku, s olujnim udarima uglavnom pod Velebitom, a od petka jugo, s kojim će stizati oblaci, a na Jadran i područjima uz njega ponegdje opet i kiša.
", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća te ovogodišnjega ljeta, kao i analiza dosadašnjeg dijela godine i prognoza za njezin ostatak, a i poziv za:

U utorak prolazno naoblačenje, ponegdje i kiša te jačanje bure

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U utorak će se na istoku Hrvatske, nakon većinom sunčanog jutra, ponegdje s maglom, danju djelomice naoblačiti, a najviše sunčanih sati bit će na krajnjem istoku. Jutro prohladno, od -1 do 2 °C, a dnevna temperatura od 10 do 12 °C.

Nakon mjestimične jutarnje magle, sve više oblaka stizat će i nad središnju Hrvatsku. Vjerojatnost za slabu kišu malo je povećana na Banovini i Kordunu. Jutarnja temperatura od -2 do 2 °C, danju malo svježije nego u ponedjeljak, od 9 do 11 °C.

Na zapadu umjerena, popodne i povećana naoblaka, a mjestimice može pasti i vrlo malo kiše. Ujutro je po kotlinama gorskih predjela tek rijetko moguća magla. Popodne će duž obale sjevernog Jadrana zapuhati bura, te jačati prema kraju dana. Jutro u gorju prohladno, na moru od 9 do 13 °C, a danju temperatura između 15 i 17 °C, u gorju od 6 do 10 °C.

Umjerene, prolazno i povećane naoblake bit će i u Dalmaciji, a malo kiše može pasti uglavnom na sjevernom dijelu, gdje će popodne zapuhati umjerena bura i do kraja dana proširiti se duž obale. Prijepodne vjetar slab do umjeren jugoistočni. Dnevna temperatura od 14 do 19 °C.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano, samo rijetko s povećanom naoblakom. Puhat će slabo do umjereno jugo, prema otvorenom moru i pojačano, pa će i more biti malo i umjereno valovito. Dnevna temperatura od 18 do 20 °C."

U nastavku tjedna razvedravanje pa novo naoblačenje

"Već u srijedu naoblaka će se na kopnu stanjiti, pa u danima koji slijede zbog izostanka vjetra raste vjerojatnost niske naoblake te česte i guste magle. O njezinoj će dugotrajnosti ovisiti i porast dnevne temperature. Potkraj petka mjestimična slaba kiša moguća je u unutrašnjosti Dalmacije i gorju.

Idućih dana na Jadranu će prevladavati sunčano, a bura će malo jačati. Olujni udari izgledni su uglavnom pod Velebitom gdje će vjerojatno ponovno otežavati prometovanje. U petak bura slabi i okreće na jugo. S njime će stizati oblaci, potkraj dana mjestimice i kiša.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!