I u srijedu razmjerno hladno, ali uglavnom manje nego u utorak

25.01.2022.

18:31

Autor: dr. sc. Petra Mikuš Jurković, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Petra Mikuš Jurković

Petra Mikuš Jurković

Foto: HTV / HRT

"I idućih dana jutra će biti razmjerno hladna, no ipak osjetno manje nego u utorak, kada je bilo hladno kako nije još od prošle zime, ponegdje i dulje. Stoga će u nekim krajevima još postojati opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje, osobito na istoku i jugu Hrvatske.

Pritom će do četvrtka biti stabilno, ali ponegdje uz povećanu naoblaku, ujutro moguće i maglu, a zatim u petak mjestimice malo kiše, ponajprije u gorju i susnježice, moguće i snijega.

Vikend uglavnom bez oborina, a vjerojatnost za njih opet raste početkom novoga tjedna, kada će na Jadranu zapuhati jugo.", sažeta je tjedna prognoza koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.


U nastavku slijedi Petrina detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u većinom sunčanu srijedu jutro hladno, ali uglavnom manje nego u utorak

Dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "Na istoku Hrvatske u noći i prijepodne česti niski oblaci pa će jutro biti osjetno manje hladno nego u utorak, ali i dalje uz temperaturne "minuse", lokalno moguće i malo snijega. Popodne sunčanije, najviša temperatura oko 5 °C.

Podjednaka dnevna temperatura i u pretežno sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, a jutarnja između -9 i -5 °C. Vjetar slab, pa će mjestimice biti i magle, osobito uz rijeke.

Magla je moguća i u kotlinama gorske Hrvatske, ali i na sjevernom Jadranu, ponajprije uz zapadnu obalu Istre, gdje će i danju mjestimice biti povećane naoblake. Drugdje uglavnom sunčano, u gorju i vedro, uz jutarnju temperaturu zraka između -10 i -7, a na obali od 0 do 5 °C. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak.

Sjeverozapadni vjetar na nekim će dalmatinskim otocima biti i umjereno jak. Bit će pretežno sunčano, samo u najsjevernijim predjelima ujutro uz niske oblake, lokalno moguće i maglu. Jutarnja temperatura na obali i otocima uglavnom između 1 i 6 °C, a u unutrašnjosti Dalmacije vrlo hladno, oko -5 °C.

Na jugu Hrvatske je još i u srijedu na snazi umjerena opasnost od hladnog vala koji može djelovati na zdravlje, premda će temperatura zraka malo porasti u odnosu na utorak. Danju, uz većinom vedro vrijeme, do 11 °Ca. U noći i ujutro puhat će mjestimice umjerena bura, a danju sjeverni vjetar, uz malo do umjereno valovito more."

U nastavku tjedna promjenjivije

"U četvrtak na Jadranu oblačnije, a u petak će mjestimice padati i kiša, ponajprije u Dalmaciji i prema otvorenome moru te će na jugu samo nakratko puhati i jugo. Subota opet sunčanija uz umjerenu do jaku buru, ali ipak je još u noći i ujutro na jugu lokalno moguće i malo kiše.

Na kopnu će prema vikendu temperatura postupno rasti. Idućih dana povremeno će biti umjerene, pa i povećane naoblake, osobito u petak kada će ponajprije u krajevima uz Jadran pasti malo kiše, u gorju i susnježice, moguće i snijega. Jutarnja magla najvjerojatnija je u četvrtak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!