U četvrtak barem djelomice sunčano i još malo toplije, mjestimice i malo kiše

24.08.2022.

15:32

Autor: Dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Unatoč i dalje nestabilnom i promjenjivom vremenu uz mogućnost pljuskova s grmljavinom, na Jadranu i neverina, sljedećih će dana u većini hrvatskih krajeva biti više suhih i sunčanih razdoblja, nego kišnih. No, planirate li aktivnosti na otvorenome za precizniju informaciju preporučam pratiti svakodnevne aktualne područne prognoze i koristiti dostupne radarske podatke, između ostaloga, i u HRT METEO aplikaciji.

Temperatura zraka još će malo porasti pa će ponovno u mnogim mjestima biti vruće, nekima moguće i sparno. Zbog te povećane vlage u zraku raste vjerojatnost za jutarnje niske oblake i maglu, a vozačima podno Velebita ponegdje jaka bura smetat će još uglavnom u četvrtak ujutro.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" podsjetila je i na novootvorenu Međunarodnu izložbu karikatura Hrvatskog društva karikaturista u Splitu, na kojoj će biti ne samo vaterpolskih, nego i meteoroloških motiva:

"A ako nekome za bolje raspoloženje neće biti dovoljan pogled na sve više nebeske vedrine i ponovno diljem Hrvatske sve toplija atmosfera - dodatnom razvedravanju i zatopljenju možda pridonese i Međunarodna izložba karikatura u Splitu, na kojoj će uz glavne vaterpolske, biti vidljivi i neki meteoroški motivi. Naravno, i internetske stranice HRT-a s uvijek dostupnim meteokarikaturama."


U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTTanja Renko, Foto: Vrijeme/HRT

U četvrtak barem djelomice sunčano i još malo toplije, ali mjestimice i malo kiše

Dr. sc. Tanja Renko: "Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu početi uz dosta oblaka, ponegdje i maglu, a zatim će biti i duljih sunčanih razdoblja. Ne može se isključiti mogućnost za mjestimice malo kiše, pa i u obliku ponekog pljuska.

I u središnjoj Hrvatskoj promjenjiva naoblaka te ponegdje malo kiše, najprije ujutro, a i poslijepodne, kada uz jači dnevni razvoj oblaka može i zagrmjeti. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 19 °C, a najviša dnevna oko 28 °C. Nekima će zbog visoke vlage smetati sparina.

U gorskoj Hrvatskoj
mjestimice kiša, popodne moguće uz poneki pljusak i grmljavina, a lokalne nestabilnosti vjerojatne su i u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području. No veći dio dana na sjevernom će Jadranu prevladavati sunčano vrijeme, ujutro uz buru, podno Velebita i jaku.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije
prevladavajuće sunčano i danju vruće - pravi ljetni dan koji će još mnogi iskoristiti za kupanje u moru čija je temperatura većinom oko 23 °C, niža na šibenskom području gdje će ujutro bura opet biti pojačana.

I na krajnjem jugu Hrvatske
obilje sunčanog vremena, a nakon tople, čak ponegdje i vrlo tople noći danju vruće uz vrijednosti najviše temperature zraka od 29 do 32 °C. Jutarnji burin danju će zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu i jugozapadni, s kojima će more biti malo i umjereno valovito."

Barem djelomice sunčano i barem prosječno toplo, ali nestabilno


"Petak i veći dio subote na Jadranu će biti pretežno sunčano, uz uglavnom slab vjetar. Promjenjivije potkraj subote na sjeveru, zatim u nedjelju i drugdje, uz mjestimičnu kišu i grmljavinu te umjereno jugo i jugozapadnjak.

U unutrašnjosti vrlo promjenjivo i nestabilno te prosječno toplo za doba godine, no mnogima i sparno. Jutarnja magla također će nekima smetat, a iako će biti i duljih sunčanih razdoblja, treba računati i na mjestimičnu kišu, osobito planirate li neke aktivnosti i događaje na otvorenom.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!