I u srijedu jugo, razmjerno toplo, gdjegod na kopnu vruće, ali nestabilno

15:48 / 24.05.2022.

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"Iznadprosječna toplina nastavlja se sve do subote, ali uz ipak rjeđe vruće dane nego do sada. Duž većeg dijela Jadrana zadržat će se suho, uz dosta sunčanih sati, premda uglavnom uz jugo.U većini unutrašnjosti u barem djelomice sunčanu srijedu i četvrtak još uvijek razmjerno rijetka kiša i grmljavina, a od petka navečer sve učestalija. Lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi.

U subotu stiže značajnije osvježenje s kojim će se temperatura sniziti na vrijednosti primjerenije dobu godine, čak i malo niže od prosječnih. S jakom i olujnom burom osvježit će i duž obale potkraj subote te osobito u vrlo nestabilnu nedjelju. Jače nevere lokalno su moguće još i u ponedjeljak.", sažeta je tjeddna prognozu koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u utorak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u srijedu jugo, razmjerno toplo, ponegdje na kopnu i vruće, ali nestabilno

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "Srijeda će u Slavoniji, Baranji i Srijemu započeti sunčano, bez vjetra i uz mnogima ugodnih oko 15 °C. Danju djelomice sunčano, kasnije popodne uz više oblaka lokalno kiša i ponegdje moguće izraženiji pljuskovi praćeni gmrljavinom, izgledniji u Podravini i na zapadu. Najviša temperatura između 28 i 31 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
sunčano prijepodne sunčano, zatim promjenjivo. Lokalni pljuskovi, moguće izraženiji, najizgledniji su kasnije popodne Međimurju, Moslavini i Banovini. Umjeren jugozapadnjak navečer će okrenuti na sjeverac.

Na zapadu djelomice i čak pretežno sunčano. Popodnevni pljuskovi mogući su u unutrašnjosti Istre, a malo kiše krajem dana i u gorju. Vjetar umjeren južni, na sjevernom Jadranu umjereno i jako jugo. Jutarnja temperatura u gorju od 12 do 16 °C, na obali i otocima oko 20 °C, a najviša dnevna od 25 do 28 °C.

U Dalmaciji
sunčano, prolazno s umjerenom naoblakom. Puhat će umjereno jugo, prema otvorenome - umjereno valovitome moru - i jako. Noć će duž obale biti topla, rijetko će temperatura zraka biti niža od 20, u Zagori oko 16 °C, a danju od 26 do 31 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske
pretežno sunčano. Duž obale umjereno jugo, prema otvorenome moru i jako. More malo i umjereno valovito. Temperatura mora oko 22 °C, a temperatura zraka od 26 do 29 °C, u zaobalju i viša."

Prema kraju tjedna sve nestabilnije


"Do petka na kopnu barem djelomice sunčano i iznadprosječno toplo, ali nestabilno. U četvrtak ujutro malo kiše može pasti osobito na istoku, a popodnevni pljuskovi najvjerojatniji su u gorju, u petak navečer i na sjeveru. U oblačnu subotu osjetna promjena uz izražen pad temperature, često s kišom, ponegdje moguće i izraženijom.

I na Jadranu za vikend
promjena - pljuskovi, osvježenje, moguće nevere - osobito na sjevernom dijelu, gdje će zapuhati jaka bura. Jug će uz jugo odolijevati kiši do vjerojatno nedjelje, a i tada će biti rijetka. Do subote većinom suho, uz podosta sunčanih sati, jutra topla, dani na granici vrućine. U četvrtak umjereno jugo, pod Velebitom ujutro prolazno i bura.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!