U utorak promjenjivo, ponegdje kiša, na moru i uz njega lokalno i obilnija

24.04.2023.

22:35

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Nakon nestabilnog i kišovitog početka radnog tjedna, od srijede sunčanije i uglavnom suho, no poslijepodne, uz prolazno više oblaka, moguć je pokoji pljusak, uglavnom u gorju. Jutra će biti svježija, osobito na kopnu, a na Jadranu zapuhati bura, koja će u četvrtak oslabjeti. U petak pak često umjeren jugozapadnjak i jugo, s kojima će stizati sve više oblaka, ponegdje za vikend i malo kiše. Dnevna temperatura zraka prema kraju tjedna u porastu.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U utorak promjenjivo, ponegdje kiša, na moru i uz njega lokalno i obilnija

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjivo. Mjestimične kiše može biti većinom rano ujutro te ponovno navečer, a sunčana razdoblja najvjerojatnija su sredinom dana. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža temperatura oko 9 °C, najviša do 18 °C.

U središnjoj Hrvatskoj
malo svježije. Jutro djelomice sunčano, ponegdje s maglom, zatim naoblačenje i sve veća vjerojatnost za kišu. Vjetar slab jugozapadni, navečer i umjeren sjeverni i sjeverozapadni.

Na sjevernom Jadranu
zapuhat će umjerena do jaka bura, uglavnom podno Velebita na udare i olujna. Naoblaka će na zapadu zemlje biti promjenjiva i povremeno će padati kiša. Lokalno su mogući izraženiji pljuskovi i grmljavina, no prema večeri slijedi razvedravanje sa zapada. Najniža temperatura od 5 °C u gorju do 13 °C na otocima. Najviša između 13 i 17 °C.

U nestabilnoj Dalmaciji gdjegod i malo viša. Mjestimične kiše, lokalno i neverina, bit će većinom u drugom dijelu dana. Slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, popodne u okretanju na prolazno pojačan sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Oblaka neće nedostajati ni na krajnjem jugu Hrvatske, ali ni kiše. Lokalno valja računati i na izraženije pljuskove i grmljavinu. Slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, u noći naglo u okretanju na sjeverozapadnjak i jačanju. More stoga malo do umjereno valovito. Najviša temperatura od 17 do 19 °C."

Sredinom tjedna stabilnije, ali ne i posvuda suho


"Sredina radnog tjedna u unutrašnjosti će biti sunčanija i uglavnom suha, a poslijepodnevni pljuskovi najvjerojatniji su u gorju. U petak porast naoblake, prema večeri na sjeverozapadu i kiša. Povremeno umjerenog sjevernog i sjeverozapadnog vjetra bit će u srijedu, jugozapadnjaka u petak. Temperatura zraka u porastu.

Na Jadranu u srijedu i četvrtak
pretežno sunčano. Umjeren sjeverni vjetar i bura u četvrtak će malo oslabjeti te okrenuti na jugozapadnjak. Od petka ponovno jugo i porast naoblake.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koju je njezina kolegica Tomislava Hojsak, dipl. ing. pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO


Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.


METEO KARIKATURE i METEO STRIP


A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!