I u ponedjeljak promjenjivo, gdjegod malo kiše, jugozapadnjak i jugo

24.04.2022.

18:18

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

U posljednjem travanjskom tjednu na srednjem i osobito južnom Jadranu prevladavat će sunčano i nakon često svježijeg ponedjeljka - uglavnom sve toplije. No, na sjevernom Jadranu i u većini kopnenog područja do srijede će se nastaviti promjenjivo razdoblje, uz povremenu mjestimičnu kišu, češću u utorak i posebice srijedu - većinom najoblačniju i najsvježiju, tijekom koje je ponegdje moguća i grmljavina. Nakon juga i jugozapadnjaka u srijedu će u unutrašnjosti zapuhati sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu umjerena i jaka bura, mjestimice možda i s olujnim udarima.

Od četvrtka do subote je sve veća vjerojatnost za diljem Hrvatske sunčanije i toplije dane te slabljenje vjetra, najkasnije na jugu Jadrana, a tijekom prvosvibanjske nedjelje se ponovno povećava vjerojatnost za pljuskove. No, za detaljniju i pouzdaniju prognozu vremena početkom svibnja i aktivnosti na otvorenome koje ovise od kiši najbolje je još pričekati.


U nastavku slijedi detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane Kristine Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

I u ponedjeljak promjenjivo, gdjegod uz malo kiše, te jugozapadnjak i jugo

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U ponedjeljak u Slavoniji, Baranji i Srijemu promjenjiva naoblaka. Lokalno malo kiše moguće je uglavnom u prvom dijelu dana, osobito rano ujutro u Podunavlju. Zapuhat će umjeren jugozapadni i zapadni vjetar. Najviša temperatura zraka do 20 °C.

Podjednaka temperatura i u djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. No, popodne u Hrvatskom zagorju, Međimurju i Podravini porast naoblake i kiša. Vjetar slab i umjeren jugozapadni i zapadni.

I u gorju jugozapadnjak, doj će na sjevernom Jadranu puhati umjereno jugo i južni vjetar. Ni zapad zemlje neće biti posve stabilan. Uz promjenjivu naoblaku povremene kiše bit će većinom na širem riječkom području i Gorskom kotaru, a najviše sunčanog vremena na zapadu Istre i otocima.

Na obali i otocima Dalmacije pretežno sunčano, ali u zaobalju povremeno povećana naoblaka i mogućnost za lokalno malo slabe kiše ili pokoji pljusak. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, prema otvorenome moru jugo.

Na krajnjem jugu Hrvatske sunčanih sati neće nedostajati, no neće biti posve stabilno pa do sredine dana lokalno može biti pokojeg pljuska. Vjetar slab, još ujutro i umjeren jugoistočni i jugozapadni uz malo do umjereno valovito more koje će se danju smirivati."

U većini krajeva i dalje promjenjivo

"Na kopnu do sredine tjedna neće biti stabilizacije. Povremeno će padati kiša, osobito u pretežno oblačnu i osjetno svježiju srijedu kada u gorskoj Hrvatskoj te u Slavoniji, Baranji i Srijemu lokalno može biti izraženijih pljuskova te grmljavine. Zapuhat će umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar i u četvrtak postupno rastjerivati oblake.

Dalmacija idućih dana većinom sunčana, no na sjevernom Jadranu do sredine radnog tjedna oblačnije, mjestimice uz kišu, u srijedu lokalno i grmljavinu. Slab i umjeren južni i jugozapadni vjetar okrenut će na buru i sjeverozapadnjak te jačati, pa će podno Velebita biti i olujnih udara. U četvrtak danju toplije.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!