U srijedu uglavnom suho, na moru sunčanije, i dalje uz buru

24.01.2023.

19:32

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: Vrijeme / HRT

"I sljedećih dana u kopnenim krajevima oblaci, ali sve rjeđe kišne kapi i češće snježne pahulje uz sjeveroistočni vjetar i blag pad temperature. No oborina neće biti mnogo, a najviše će padati u gorju. Potkraj tjedna i početkom idućeg zbog razvedravanja će jutra biti zamjetno hladnija nego početkom tjedna.

Na Jadranu će do nedjelje vrijeme obilježiti bura - često i jaka, podno Velebita i olujna uz orkanske udare, zbog čega će se doimati mnogo hladnije nego što temperatura pokazuje. Uz buru će uglavnom biti suho, kako kažu - zdravo vrijeme, a bit će i sunca. Najoblačnije u četvrtak i petak na južnom Jadranu, ponegdje i s kišom, a najsunčanije u srijedu na srednjem.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavova detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U srijedu uglavnom suho, na moru sunčanije, i dalje uz buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U srijedu će istočna Hrvatska imati više suha vremena nego početkom tjedna, no zadržat će se oblačno. Slaba mjestimična oborina izgledna je ponajprije u zapadnoj Slavoniji gdje može biti umjerenog sjeveroistočnog vjetra. Drugdje vjetar slab. Dnevna temperatura oko 4 °C - samo malo viša od jutarnje.

U središnjoj Hrvatskoj
također oblačno i uglavnom bez kiše ili uz rijetko slabu oborinu, vjerojatniju u južnijim područjima. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni, najniža jutarnja temperatura od 0 do 2 °C, a dnevna će rasti za svega 2 do 3 °C.

Na zapadu Hrvatske dnevna temperatura malo niža nego u utorak, a ujutro u gorju negativna. Na sjevernom Jadranu umjerena naoblaka, a u gorskoj Hrvatskoj prevladavat će oblačno, mjestimice sa slabim snijegom, uglavnom u Gorskome kotaru i sjevernoj Lici. Puhat će umjeren sjeveroistočnjak, na moru umjerena i jaka bura, osobito podno Velebita na udare olujna. More umjereno valovito do valovito.

Najsunčanije u srijedu u Dalmaciji, osobito sjevernoj, gdje će ponegdje biti jake bure. Južnije bura većinom umjerena, a more umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 0 °C u unutrašnjosti Dalmacije do 9 °C na otocima, a danju između 9 i 14 °C.

Na jugu Hrvatske
u prvom dijelu srijede pretežno sunačno, zatim oblačnije. Puhat će većinom umjerena bura uz malo i umjereno valovito more, a najviša dnevna temperatura zraka između 11 i 14 °C. Ujutro u zaobalju osjetno hladnije nego na obali."

Hladnije, ponegdje uz oborine

"U nastavku tjedna na kopnu pretežno oblačno, povremeno uz slabu susnježicu i snijeg, najčešće u petak, a najviše će padati u gorju. Vjetar slab i umjeren, ponegdje i jak sjeveroistočni, u okretanju na sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Hladno uz još 1 - 2 °C nižu temperaturu.

I na Jadranu razmjerno hladno, pogotovo zbog jake bure, podno Velebita i olujne s mogućim orkanskim udarima. Duž većeg dijela obale bit će suho uz promjenjivu naoblaku, a na jugu, uz više oblaka, mjestimice kiša, najvjerojatnija u četvrtak.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i  agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a, a i meteorološko-prometna prognoza koja se pripremila za emisiju "Istrage prometnih nesreća".

Prognoza za srijedu značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!