U utorak većinom sunčano i toplije, uz južinu, na kopnu nestabilno

23.05.2022.

16:39

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak i srijedu glavno obilježje vremena u većini unutrašnjosti bit će vrućina i sparina. U noći na četvrtak umjeren jugozapadni vjetar okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni, prolazno i pojačan uz mjestimice izraženije pljuskove s grmljavinom. Prema kraju radnog tjedna djelomice sunčano vrijeme i niža temperatura zraka. Još niže vrijednosti izgledne su za vikend kada će promjena vremena s burom zahvatiti i Jadran. No do tada većinom sunčano, osobito u Dalmaciji, dok na sjevernom Jadranu - uglavnom u Istri - može povremeno pasti malo kiše. Do četvrtka će puhati umjereno jugo, prema otvorenom moru gdjegod i jako.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

U utorak većinom sunčano i toplije, uz južinu, na kopnu nestabilno

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu barem djelomice sunčano i vruće, a lakšem podnošenju vrućine neće pridonijeti vjetar, koji će većinom biti slab. Popodne i navečer uz jači razvoj oblaka lokalno je mala vjerojatnost za pljuskove. Najniža temperatura zraka oko 15 °C, najviša dnevna od 30 do 32 °C.

Podjednake vrijednosti i u većinom sunčanoj središnjoj Hrvatskoj, također uz mogućnost popodnevnih pljuskova, uglavnom u Međimurju i Podravini. Vjetar slab i umjeren jugozapadni.

Sunčana vremena neće nedostajati ni na zapadu zemlje. Puhat će umjereno jugo i južni vjetar na sjevernom Jadranu, a u gorju jugozapadnjak. Najniža temperatura od 15 °C u unutrašnjosti do 21 °C na otocima, najviša između 26 i 29 °C.

Dalmacija će biti većinom sunčana, a u prvom dijelu dana povremeno umjerena naoblaka, uglavnom na sjeveru. Puhat će umjereno jugo, prema otvorenom moru i jako. Najviša temperatura oko 30 °C u unutrašnjosti, a na obali i otocima od 25 do 28 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske podjednaka temperatura zraka, iako uz najviše sunčanih sati. Puhat će umjereno do jako jugo pa će more će biti malo do umjereno valovito, prema otvorenom i valovito."

I dalje iznadprosječno toplo, ali od srijede na kopnu sve manje, ponegdje kiša


"Idući dani će u unutrašnjosti biti oblačniji. Povremenih pljuskova u poslijepodnevnim i večernjim satima u srijedu će biti uglavnom u sjevernim krajevima, moguće i izraženijih, a u četvrtak i petak u gorskoj Hrvatskoj. Umjeren jugozapadni vjetar u noći na četvrtak okrenut će na sjeverni i sjeveroistočni, prolazno i pojačan. Još će i srijeda danju biti vruća, zatim postupan pad temperature.

Na Jadranu do vikenda temperatura zraka bez veće promjene. Noći će biti razmjerno tople, a najviša dnevna temperatura od 26 do 29 °C. Nakon većinom sunčane srijede uz umjereno do jako jugo, krajem radnog tjedna oblaka će biti sve više i jugo će u petak okrenuti na buru i sjeverozapadnjak. Kiša će uglavnom izostati, osim u Istri, gdje u srijedu i četvrtak može biti poslijepodnevnih pljuskova.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT
emisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRTemisija Vrijeme, Foto: HTV/HRT

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a pripremio za emisiju "Istrage prometnih nesreća", kao i agrometeorološka prognoza, koja je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!