Nedjelja promjenjiva i vjetrovita, uz barem prosječnu temperaturu

17:33 / 23.04.2022.

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: HTV / HRT

"Iako i dalje vrlo promjenjivo, osobito do srijede uz povremenu i mjestimičnu kišu pa i grmljavinu, sljedećih će dana temperatura zraka biti u skladu s dobom godine što će većina vjerojatno dočekati s veseljem. Ali mnogi ne i umjereno i jako jugo na Jadranu tijekom nedjelje. Na kopnu će jugozapadnjak prevladavati do srijede, zatim će zapuhati sjeverni vjetar pa raste vjerojatnost za stabilnije vrijeme u četvrtak i petak, kada će duž obale i na otocima zapuhati i često jaka bura.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nedjelja promjenljiva i vjetrovita uz barem prosječnu temperaturu za doba godine

dr. sc. Tanja Renko: "U nedjelju prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu još uglavnom suho, uz sunčana razdoblja. Od sredine dana mjestimice kiša i grmljavina, lokalno i izraženiji pljuskovi, posebice na krajnjem istoku. Puhat će južni i jugoistočni te jugozapadni vjetar, a temperatura zraka malo viša od subotnje.

U središnjoj Hrvatskoj također malo toplije uz vrijednosti najviše temperature od 19 do 22 °C. Bit će i vjetrovito, naime jugozapadnjak će biti umjeren i jak, a naoblaka vrlo promjenjiva te će mjestimice biti kiše, a može i zagrmjeti.

Povremene kiše, često i u obliku izraženijih pljuskova bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu te u kratko vrijeme može pasti i veća količina. Sunčana razdoblja moguća su sredinom dana. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak, na sjevernom Jadranu jugo s kojim će more biti većinom umjereno valovito.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno uz povremenu kišu i grmljavinu, a lokalno, posebno u unutrašnjosti, oborina može biti i obilnija. Puhat će umjereno, ujutro i jako jugo. Jutro razmjerno toplo, a dnevna temperatura uglavnom od 15 °C u oblačnijoj unutrašnjosti do 20 °C - koliko će biti ponegdje na obali i otocima.

Na jugu Hrvatske djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, a lokalni pljuskovi bit će najvjerojatniji poslijepodne i navečer. Uz umjereno i umjereno jako jugo temperatura zraka od jutarnjih 11 do 15 °C porast će do 19, 20 °C."

I početkom novog tjedna promjenjivo

"Prva polovina tjedna na Jadranu i dalje u znaku promjenjiva vremena. Kiša, pa i u obliku pljuskova, bit će češća na sjevernom dijelu. U utorak i srijedu u većem dijelu Dalmacije uglavnom suho pa i pretežno sunčano. Povremeno će puhati slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar, od srijede poslijepodne okretat će na buru i sjeverozapadnjak.

U unutrašnjosti će oblaka biti više, kao i mjestimične kiše, no s promjenjivom naoblakom bit će i suhih i sunčanih razdoblja. Prolazno svježije u srijedu na oblačnijem zapadu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!