U četvrtak većinom sunčano, ali još razmjerno svježe, osobito ujutro

22.09.2021.

16:18

Autor: Zoran Vakula

Zoran Vakula

Zoran Vakula

Foto: HRT / HRT

Nakon kratkotrajnog jesenskog ugođaja u ljetu - tijekom većine od sljedećih 6 dana - imat ćemo ljetni ugođaj u jeseni. Samo će u četvrtak još biti razmjerno svježe, osobito u istočnoj Hrvatskoj uz dosta oblaka, a na Jadranu još ujutro uz često umjerenu, mjestimice i jaku buru s olujnim udarima.

Od petka do nedjelje stabilnije i mirnije, uz pretežno sunčano i osjetno toplije vrijeme, te uz sve manje svježine i tijekom na kopnu samo rijetko maglovitih jutara. Puhat će slab do tek mjestimice umjeren jugozapadni vjetar, na Jadranu i jugo.

Od ponedjeljka se pak povećava vjerojatnost malo manje toplog vremena, te prolazno oblačnijeg, uz mjestimičnu kišu...

U nastavku slijedi detaljnija, u srijedu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, između ostalih i neke neuobičajene meteozanimljivosti, sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, analiza porasta temperature zraka posljednjih desetljeća, kao i:

U četvrtak većinom sunčano, ali još razmjerno svježe, na Jadranu u početku uz buru

U četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano - ujutro uz mjestimičnu kratkotrajnu maglu, zatim prolazno umjerenu naoblaku. Uz slab do umjeren sjeverozapadni vjetar jutarnja će temperatura zraka biti od 3 do 6 °C, a najviša poslijepodnevna oko 19 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj razmjerno svježe za početak jeseni, te također ponegdje jutarnja magla pa uz danju slab, u gorju i umjeren jugozapadnjak - prolazno više oblaka koji neće odviše smetati dojmu sunčana vremena.

Nadmetanje sunca, oblaka i jutarnje mjestimične magle i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu biti sunčanije, gdjekad čak i vedro - u noći i ujutro uz još često umjerenu buru, podno Velebita i jaku, s olujnim udarima, zatim većinom slabiji maestral. Temperatura zraka u blagom porastu, ali još uvijek uglavnom malo niža od prosječne za ovaj dio rujna - najniža jutarnja u gorju od 2 do 5 °C, u unutrašnjosti Istre oko 8 °C, uz more pak 11 do 16 °C, a najviša dnevna 21 do 23 °C, u gorju oko 18 °C.

U sunčanoj Dalmaciji većinom malo toplije - najprije uz buru, u noći i ujutro još ponegdje jaku, zatim maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito, temperature od 22 do 24 °C.

Podjednako ne odviše valovito i vjetrovito i na jugu Hrvatske, gdje će - uz sunce i vedrinu - poslijepodnevna temperatura zraka i mora biti od 22 do 24 °C, a ujutro će zrak biti od 12 do 16 °C.

Od petka do nedjelje stabilno i sve toplije


U nastavku tjedna
sunčano, uz porast temperature zraka, na Jadranu slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak te more uglavnom mirno i malo valovito.

I u kopnenom će se području osjećati južina te nakon jutarnje svježine - dnevna iznadprosječna toplina, uz također malo, gdjekad čak i nimalo oblaka, a ni magla neće biti ni česta, ni dugotrajna.


Prognoza za četvrtak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!