18:10 / 22.03.2021.

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

I Svjetski meteorološki dan i razmjerno vjetrovit i hladan

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: HRT / HRT

"Idući će dani biti barem djelomice sunčani i sve topliji. Do petka uglavnom suho vrijeme, samo u srijedu na prolazno oblačnijem istoku mjestimice će pasti malo kiše. Nakon umjerenog pa i jakog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, na Jadranu jake i olujne bure, druga će polovina tjedna biti mirnija, a za vikend, kada zapuše jugo i jugozapadnjak, valja računati na mjestimičnu kišu.", sažetak je prognoze koju je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto, a i preliminarna analiza prometnih nesreća prošlih godina u ovisnosti o meteorološkim uvjetima.

I u utorak razmjerno hladno i vjetrovito

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U utorak, na Svjetski meteorološki dan, na istoku Hrvatske većinom sunčano prijepodne. No u drugom dijelu dana porast naoblake. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od -3 do -1 °C, a najviša između 8 i 10 °C.

Jutro će u središnjoj Hrvatskoj biti manje hladno, iako će pri tlu mjestimice biti mraza. Nakon sunčanog jutra postupno će se naoblačiti, a temperatura zraka porast će do 10 °C. Puhat će umjeren, gdjegod i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar.

I u gorskim krajevima razmjerno vjetrovito. Uz promjennjivu naoblaku popodnevna temperatura bit će od 6 do 8 °C. Obala i otoci sjevernoga Jadrana bit će sunčaniji, a umjerena i jaka bura, podno Velebita i olujna s orkanskim udarima, postupno će slabjeti. Najniža temperatura između 1 i 6 °C, najviša od 11 do 13 °C.

Podjednaka jutarnja temperatura bit će i u još sunčanijoj Dalmaciji, a danju između 9 i 12 °C. Uz umjerenu i jaku buru, ujutro ponegdje moguće i olujnu, more će biti umjereno valovito i valovito, prema otvorenom dijelu i jače valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske dan će biti sunčan, ali i vjetrovit, uz umjerenu, prijepodne i jaku buru. Nakon jutarnje temperature od 4 do 6 °C, u zaobalju i malo niže, danju će živa u termometru narasti do 12 °C."

U nastavku tjedna toplije, ali posvuda ne i suho

"Naoblaka će u srijedu na kopnu biti promjenjiva i puhat će umjeren sjeverac. Najviše oblaka, ali i mjestimične kiše vjerojatno će biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Od četvrtka toplije te sunčanije, osobito u unutrašnjosti Istre.

Uz slabljenje bure i sjevernog vjetra, na Jadranu će prevladavati sunčano vrijeme, a samo će srijeda biti malo oblačnija. Temperatura zraka u porastu.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!