Zadnjih dana veljače sunce grije sve jače

22.02.2021.

17:38

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

emisija Vrijeme

emisija Vrijeme

Foto: HRT / HRT

"Stabilno vrijeme, uz temperaturu primjereniju travnju nego veljači obilježit će i njezin posljednji tjedan. Dnevna će temperatura lokalno ovisiti o zadržavanju magle i niskih oblaka, osobito od četvrtka kada će vjerojatno biti češći i dugotrajniji, ne samo po nizinama unutrašnjosti, nego i na Jadranu. Na samom kraju mjeseca povećava se vjerojatnost manje promjene vremena - s jačanjem sjevernog vjetra i bure stići će svježiji zrak, pri čemu ponegdje može pasti i malo kiše.", prognozira u kratkoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Tomislava Hojsak, dipl. ing., iz DHMZ-a, a u nastavku slijedi njezina detaljnija prognoza po područjima i danima.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza koju je za emisiju "Istrage prometnih nesreća", pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a, a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i pregled nekih zanimljivijih meteodogađaja 2020. godine i sažeta prognoza za prvu polovinu 2021.

NOVO VRIJEME


Želite li se podsjetiti na 100 godina od prvih vremenskih prognoza za javnost u Hrvatskoj i na 62 godine od prvih prognoza na TV Zagreb - pogledajte prigodni kratki video, koji najavljuje s efektima proširene stvarnosti "osvježenu" emisiju "Vrijeme" - svakodnevno na HTV1 prije Dnevnika u 19 sati, a i u HRT METEO aplikaciji.

I u utorak stabilno i razmjerno toplo

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "U utorak u Slavoniji, Baranji i Srijemu jutarnja magla i niski oblaci, koje će već prijepodne raspuhati sjeverozapadnjak, pa će u nastavku dana prevladavati sunčano. Jutro prohladno uz temperaturu od 0 do 2 °C, a danju od 14 do 17 °C.

Jutarnja magla je moguća ponegdje i u kotlinama središnje Hrvatske, a u Međimurju i Podravini i niski oblaci. Prevladavat će sunčano i danju ugodno toplo uz temperaturu od 15 do 18 °C.

Na zapadu zemlje oblačnije, barem u prvom dijelu dana, kada će nad sjevernim Jadranom još biti niskih oblaka, lokalno i magle. U gorju sunčanije, u kotlinama tek nakon jutarnje magle. Duž obale će zapuhati umjeren, prolazno i jak sjeverozapadni vjetar i popodne rastjerati oblake. Jutro u gorju prohladno, oko 0 °C, duž obale od 6 do 8 °C. Dnevna temperatura od 14 do 17 °C.

U Dalmaciji sunčano, prijepodne uz mogućnost za kratkotrajnu maglu i niske oblake, osobito na sjeveru, na otocima te u kotlinama unutrašnjosti. Ujutro duž obale burin, zatim sjeverozapadnjak, a popodne će prolazno pojačati. Jutro od 5 do 9 °C, u unutrašnjosti osjetno hladnije, a danju od 15 do 18 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatska
prevladavat će sunčano i danju toplo. U noći i ujutro duž obale će puhati burin, popodne sjeverozapadnjak i zapadnjak. Jutarnja temperatura uglavnom od 6 do 9, a najviša dnevna od 15 do 18."

I u nastavku tjedna stabilno i razmjerno toplo

"Idućih dana na kopnu pretežno sunčano, i dalje toplije od prosjeka. Najviše sunčanih sati bit će u južnim krajevima, gdje i dalje u kotlinama može biti kratkotrajne magle. U središnjoj i istočnoj Hrvatskoj češća magla i niski oblaci, od četvrtka moguće i dugotrajni, pa će i dnevni hod temperature ovisiti o njihovom zadržavanju.

Sunčano i na Jadranu, no još bi se u srijedu niski oblaci mogli zadržavati duž zapadne obale Istre, ponegdje i na dalmatinskim otocima. Puhat će burin i sjeverozapadnjak. Od četvrtka vjetar slab ili tiho, što će pogodovati nastanku magle i niskih oblaka. Temperatura će porasti, osobito na sjevernom dijelu.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing.iz DHMZ-a.

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine, vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!