19:08 / 20.03.2021.

Autor: Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Iako je proljeće počelo, nije za lagano odijelo

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing

Foto: HRT / HRT

"Kao i tijekom subotnjeg astronomskog početka proljeća - i u nedjelju i početkom novoga tjedna bit će zimskih uvjeta - mjestimičnog snijega u unutrašnjosti, te na Jadranu bure često jake i olujne, mjestimice čak i orkanske, koja će sve do utorka prijepodne barem ponegdje stvarati probleme u cestovnom i pomorskom prometu. Sredinom tjedna bit će manje vjetrovito, te sunčanije i toplije, uz temperaturu primjereniju početku proljeća.", prognozirala je u HRT-ovoj emisiji "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Dunjina detaljnija, u subotu poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane. Njezine i prognoze drugih meteorologa - prognostičara iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, ne samo iz Zagreba nego i Rijeke i Splita, mogu se spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju za "Plodove zemlje" priprema Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a, a u internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i neke neuobičajene meteozanimljivosti, kao i sažeta analiza zime i prognoza za proljeće i ljeto.

U nedjelju većinom suho i djelomice sunčano, te vjetrovito i razmjerno hladno

Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U nedjelju u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku i uglavnom suho, a u noći na ponedjeljak mjestimice može biti malo snijega. Puhat će umjeren sjeveroistočni vjetar. Jutro hladno, a najviša dnevna temperatura oko 6 °C.

Mraza će ujutro biti i u središnjoj Hrvatskoj, a danju djelomice sunčano. Navečer i u noći na ponedjeljak mjestimice može pasti malo snijega. Umjeren, povremeno i jak sjeveroistočni vjetar pojačavat će osjet hladnoće.

Jak sjeveroistočnjak puhat će i u gorskim krajevima, a vjetrovito će biti i na sjevernom Jadranu, uz jaku, na udare olujnu buru, podno Velebita i orkansku, pa će i more biti valovito i jače valovito. Valja računati i na probleme u cestovnom i pomorskom prometu. U gorju će povremeno biti i naleta snijega, uglavnom u noći i ujutro. Na sjevernom Jadranu prevladavat će sunčano te će biti hladnije od uobičajenog za doba godine.

U Dalmaciji barem djelomice sunčano i također vjetrovito, uz umjerenu i jaku buru, na udare i olujnu. Najviša dnevna temperatura između 9 i 13 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske uz umjerenu buru, koja će prema kraju dana jačati. Bit će djelomice sunčano, a navečer i u noći uz više oblaka na krajnjem jugu može biti kiše."

Sljedećih dana sve manje oblaka i vjetra...

"Sljedećih dana na kopnu djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Početkom tjedna oblačnije, a mjestimice još može biti susnježice i snijega, ponajprije na istoku i u gorju. Jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar slabjet će prema sredini tjedna, kada će temperatura zraka biti u porastu.

Na Jadranu jaka i olujna, na udare i orkanska bura nakon ponedjeljka postupno će slabjeti. Bit će sve sunčanije i toplije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za nedjelju značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska - za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku 

Vijestima na njemačkom jeziku 

Vijestima na španjolskom jeziku 


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!