U ponedjeljak južina pa promjena - česta kiša, navečer ponegdje i snijeg

20.02.2022.

18:13

Autor: Tomislava Hojsak, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tomislava Hojsak

Tomislava Hojsak

Foto: HTV / HRT

"Nakon ponedjeljka i još jedne kišne epizode - slijede stabilniji i sunčaniji dani. No, bit će i razmjerno vjetroviti, uz povremeno umjeren i jak sjeverni i sjeverozapadni vjetar, na Jadranu i buru, u utorak i srijedu s češćim olujnim udarima, pa će i na suncu mnogima biti hladno. Uz slabljenje vjetra na kopnu će biti sve češći jutarnji temperaturni "minusi", a potkraj tjedna, uz jugo i porast naoblake raste i vjerojatnost za kišu.", sažeta je tjedna prognoza koju je za emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Tomislavina detaljnija, u nedjelju poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U ponedjeljak južina pa promjena - česta kiša, navečer ponegdje i snijeg

Tomislava Hojsak, dipl. ing.: "Ponedjeljak će na istoku Hrvatske početi uz sunčana razdoblja, a popodne i navečer uz jače naoblačenje stiže kiša, u noći ponegdje i malo snijega. Umjeren jugozapadni vjetar naglo će okrenuti na sjeverni i sjeverozapadni, a uz prolazak fronte bit će jakih pa i olujnih udara. Dnevna temperatura oko 13 °C.

Oblačno će prevladavati u središnjoj Hrvatskoj. Puhat će jugozapadnjak uz koji će temperatura porasti na oko 12 °C. U drugom dijelu dana s kišom stiže jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar s olujnim udarima pa će naglo zahladnjeti.

Oblaci će se već od jutra nakupljati na zapadu zemlje, past će i malo kiše. Puhat će umjeren do jak jugozapadni vjetar, u gorju s olujnim udarima. U drugom dijelu dana češća kiša, na sjevernom Jadranu ponegdje i grmljavina, a navečer u gorju, uz zahladnjenje, susnježica i snijeg. Potkraj dana zapuhat će bura i jačati.

I u Dalmaciji već od jutra oblačnije, ponegdje uz malo kiše, duž obale i uz sunčana razdoblja. U drugom dijelu dana mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjereno do jako jugo, a na sjeveru navečer bura u jačanju. Dnevna temperatura od 10 °C u unutrašnjosti do 15 °C na moru.

Povremene kiše i promjenjive naoblake bit će i na jugu Hrvatske, češće u drugom dijelu dana, kada može i zagrmjeti. Puhat će umjereno do jako jugo i južni vjetar, uz većinom umjereno valovito more. Dnevna temperatura oko 15 °C."

Slijede stabilniji dani, ali u početku vjetroviti

"Idućih dana na kopnu će prevladavati sunčano, a u utorak i srijedu, uz prolazno više oblaka, samo rijetko je moguća slaba oborina. Puhat će umjeren sjeverni i sjeverozapadni vjetar, povremeno s jakim udarima. Vjetar slabi u srijedu, zbog čega će jutra biti sve hladnija, a u četvrtak će i danju biti malo svježije.

I na Jadranu u početku vjetrovito, uz jaku buru i tramontanu s olujnim udarima. U srijedu i četvrtak postupno će slabjeti, a zatim će na sjeveru zapuhati jugo. Prevladavat će sunčano, samo u utorak prijepodne na jugu više oblaka i kiša.", prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća", a i agrometeorološka prognoza, koju je za "Plodove zemlje" pripremila Ivana Čavlina Tomašević, dipl. ing. iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Prognoza za ponedjeljak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!