U petak djelomice sunčano i toplije, jugozapadnjak i jugo, ali jutro svježije

20.10.2022.

22:37

Autor: Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Kristina Klemenčić Novinc

Kristina Klemenčić Novinc

Foto: Vrijeme / HRT

"Uz južinu će od petka nad unutrašnjost stizati sve više oblaka i temperatura zraka bit će u porastu. U subotu, osobito poslijepodne, na zapadu valja računati na mjestimičnu kišu, a u noći i ponegdje u istočnoj Hrvatskoj. Potkraj vikenda djelomice će se razvedriti pa će od ponedjeljka biti duljih sunčanih razdoblja. Ujutro povremeno magla, koje bi u srijedu, uz većinom slab vjetar, moglo biti i gdjegod na moru. U Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme, no na sjevernom Jadranu od petka do nedjelje naoblaka će biti promjenljiva. Mjestimice će biti i kiše, najprije na širem riječkom području, a od subote uz umjereno do jako jugo i južni vjetar i drugdje.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.or

Osim vremenske prognoze za sljedeće dane, podsjetila je i na izbor fotografija za kalendar Svjetske meteorološke organizacije za 2023. godinu - rok za glasanje je 25. listopada 2022.

U nastavku slijedi Kristinina detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

U petak djelomice sunčano i toplije, jugozapadnjak i jugo, ali jutro svježije

Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing.: "U petak ujutro u Slavoniji, Baranji i Srijemu većinom sunčano i prohladno, a lokalno može biti magle, uglavnom u Posavini. Zatim porast naoblake. Vjetar ujutro slab do umjeren jugoistočni, popodne jugozapadni uz najvišu temperaturu između 18 i 20 °C.

Podjednake vrijednosti danju i u u djelomice sunčanoj središnjoj Hrvatskoj. Kratkotrajna jutarnja magla najvjerojatnija je u Pokuplju i na Banovini. Sredinom dana naoblačenje te umjeren jugozapadni vjetar, uz granicu sa Slovenijom povremeno i jak. Jugozapadnjaka će biti i u gorju, dok će duž obale zapuhati jugo i južni vjetar.

I na zapadu zemlje drugi dio dana bit će oblačniji, osobito na širem riječkom području i u Gorskom kotaru gdje prema kraju dana raste vjerojatnost za kišu. Najniža temperatura od 5 °C u gorju do 17 °C na otocima sjevernog Jadrana, a najviša između 19 i 22 °C.

Dalmacija će biti toplija i dan će početi uz obilje sunca, ali popodne povremeno umjerena naoblaka. Zapuhat će umjereno jugo, kojeg će od sredine dana biti i u kraju s najviše sunčanih sati - na krajnjem jugu Hrvatske. Stoga će more, temperature oko 21 °C, ujutro biti mirno ili malo valovito, a popodne do umjereno valovito."

Sljedećih dana promjenjivo

"Subota će na kopnu biti razmjerno vjetrovita uz umjeren do jak jugozapadni vjetar. Naoblaka će biti promjenjiva i mjestimice će padati kiša, u zapadnim krajevima uglavnom od sredine dana, moguće i obilnija, a u Slavoniji i Baranji tek u noći. Prema kraju vikenda prestanak oborine i smanjenje naoblake, pa će ponedjeljak biti sunčaniji i topliji.

Na Jadranu se najviša temperatura zraka neće znatnije mijenjati, ali jutra će zbog umjerenog i jakog juga biti toplija. U Dalmaciji će prevladavati sunčano vrijeme, za razliku od sjevernog Jadrana gdje će biti promjenjivo i nestabilno. Povremeno će padati kiša, a lokalno valja računati na izraženije pljuskove te grmljavinu. Kiše će biti još i u nedjelju prijepodne, no sve rjeđe. Vjetar će u noći na petak oslabjeti, pa će more biti mirno ili malo valovito, ali već tijekom petka ,uz jačanje juga, ponovno će se uzburkati, pri čemu će se biometeorološke prilike pogoršavati.", prognozirala je za HRT Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!