19:53 / 20.01.2022.

Autor: Tomislav Kozarić, dipl. ing., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

U petak većinom suho, barem djelomice sunčano i hladnije, uz buru

Tomislav Kozarić

Tomislav Kozarić

Foto: HTV / HRT

"Nakon u većini krajeva kiše, ponegdje i snijega, u petak će opet biti sunčanije, ali u danima koji slijede i hladnije vrijeme. I to ne samo zbog niže temperature, nego i zbog vjetra, posebice na Jadranu, gdje će puhati bura, te sjeverni i sjeverozapadni vjetar, jači tijekom subote i osobito petka.

Pritom će na Jadranu biti uglavnom suho, a na kopnu povremeno snijeg i susnježica, uglavnom ne mnogo, ali dovoljno za mjestimice tanji snježni pokrivač. Naravno, ništa neobično za drugu polovicu siječnja.", sažeta je tjedna prognoza i komentar koje je za HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

A na kraju emisije "Vrijeme" nakon "Dnevnika" dodatno je upozorio:

"Sljedećih dana vjetar, srećom, neće biti odveć jak, ali će ipak ponegdje na Jadranu ograničavati normalno prometovanje. I oborina u kopnenim predjelima oborine bit će uglavnom malo i povremeno, u obliku snijega i susnježice, ali dovoljno da uz jutarnje temperaturne "minuse" učine kolnike i pločnike skliskima. Budite oprezni u prometu."

U nastavku slijedi detaljnija, u četvrtak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

U petak većinom suho, barem djelomice sunčano i hladnije, uz buru

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "Tijekom noći i u petak ujutro u istočnoj Hrvatskoj će se postupno razvedravati. Stoga će danju biti sunčanije, no povremeno s umjerenom naoblakom. Bit će i vjetrovito - puhat će umjeren, sredinom dana na udare i jak sjeverozapadnjak. Najviša dnevna temperatura zraka oko 3 °C, a ujutro može biti poledice na mokrim kolnicima u predjelima, gdje je tijekom srijede bilo kiše.

Još veća vjerojatnost zaleđivanja vlažnih kolnika ujutro postoji u središnjoj Hrvatskoj gdje se temperatura ujutro može sniziti i do -4 °C. Danju barem djelomice sunčano, a uz povremeno više oblaka ponajprije na sjeverozapadu moguć je i poneki pljusak snijega. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni, u Podravini sjeverozapadni.

Na zapadu zemlje barem djelomice sunčano. U gorju uz ponegdje više oblaka malo snijega, a ujutro je izgledna poledice zbog smrzavanja na mokrim kolnicima. Vjetar slab i umjeren sjeveroistočni, na sjevernom Jadranu puhat će umjerena i jaka bura, podno Velebita s olujnim udarima, a u drugom dijelu dana će slabjeti. Najviša temperatura od -1 °C u gorju do 9 °C na otocima.

U Dalmaciji će danju prevladavati sunčano, nakon što će se u noći razvedravati. Puhat će umjerena i jaka bura zbog koje će more biti umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura od 0 °C u Zagori do 5 °C na obali, dok na otocima može biti i malo viša. Najviša dnevna većinom od 4 do 10 °C.

Podjednaka dnevna temperatura u petak i na krajnjem jugu Hrvatske, ali zbog umjerene i jake bure također dojam hladnijeg vremena. U noći i ujutro još će mjestimice biti kiše, a zatim će se postupno razvedriti."

Sljedećih dana hladnije, ponegdje uz oborine, na Jadranu i vjetrovito

"U dane vikenda i početkom novog tjedna u unutrašnjosti promjenjivo - bit će sunca i oblaka iz kojih će povremeno padati snijeg i susnježica. U noći i ujutro i dalje valja računati na mogućnost poledice na mokrim kolnicima. Vjetar uglavnom slab, na istoku umjeren sjeverozapadni.

Na Jadranu u iduća tri dana barem djelomice sunčano te uglavnom suho. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni i sjeverni vjetar, te bura. Ujutro hladnije, a dnevna temperatura bez veće promjene.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

Prognoza za petak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!