Utorak barem djelomice sunčan, ali posvuda ne i suh, česta magla

19.12.2022.

23:04

Autor: dr. sc. Tanja Renko, DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Tanja Renko

Tanja Renko

Foto: Vrijeme / HRT

"Sljedećih će dana u mnogim krajevima prevladavati suho vrijeme i temperatura zraka bit će u porastu te nerijetko viša od uobičajene za doba godine. U drugoj polovini tjedna noćni temperaturni "minusi" će uglavnom izostati. Oblaci će se najviše skupljati i zadržavati u gorju i na sjevernom Jadranu, gdje će biti povremene mjestimične slabe kiše. Osim po nizinama unutrašnjosti, na povremenu smanjenu vidjivost i mogućnost magle treba računati i na moru.", sažeta je tjedna vremenska prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" uoči "Dnevnika" u 19 sati pripremila dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna i meteorološko-prometna prognoza pripremljena za emisiju "Istrage prometnih nesreća":

U nastavku slijedi Tanjina detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Utorak barem djelomice sunčan, ali posvuda ne i suh, česta magla

Dr. sc. Tanja Renko: "I utorak će na istoku Hrvatske često početi maglom i niskim oblacima koji se ponovno mogu zadržavati i dio prijepodneva, ponegdje i dulje, a najveća je vjerojatnost za sunčana razdoblja u Podunavlju, gdje će biti slabog do umjerenog jugoistočnog vjetra.

O zadržavanju niskog oblačnog sloja ovisit će i temperatura i u ostatku unutrašnjosti pa će njezin hod biti vrlo slabo izražen u predjelima s dugotrajnom maglom. U središnjoj će Hrvatskoj iz mora magle viriti vrhovi gorja, a sunčana razdoblja u nizinama bit će relativno rijetka sredinom dana i popodne.

Na zapadu zemlje veći dio dana oblačno, ujutro po gorskim kotlinama i maglovito, a niskih oblaka bit će i na sjevernom Jadranu, kao i smanjene vidljivosti. Mjestimice će povremeno padati slaba kiša. Vjetar slab, samo u višim predjelima umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka u gorju od -4 do 0 °C, duž obale i na otocima većinom između 2 i 7 °C. Najviša dnevna od 2 do 6 °C u gorju te između 10 i 13 °C uz more.

Dosta oblaka bit će i u sjevernoj Dalmaciji te u dijelu unutrašnjosti, a sunčanih sati ponajviše južnije od Šibenika, zbog čega će biti i velikih razlika u temperaturi između sjevera i juga Jadrana, gdje će se u najtoplijem dijelu dana mjeriti oko 15 °C. Nakon slabe do umjerene bure u jutarnjim satima danju uglavnom slab sjeverozapadni vjetar na otvorenom moru."

I dalje razmjerno stabilno, ali ponegdje i slabe oborine

"I u nastavku će tjedna zbog više sunčanih sati biti toplije na jugu nego na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana gdje će povremeno biti i uglavnom slabe kiše. Većinom će puhati jugozapadnjak, u petak i jugo, a temperatura se neće znatnije mijenjati.

Uz jugozapadnjak oblaci će se gomilati i zadržavati u gorju, povremeno će biti kiše i to češće u Gorskom kotaru. Prema sjeveru unutrašnjosti te osobito istoku više sunčana vremena, no još u srijedu ujutro ponegdje uz maglu, dok bi u nastavku tjedna trebala izostati.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Galerija
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT
emisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRTemisija "Vrijeme", Foto: HTV/HRT

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!