U utorak toplo, gdjegod i vruće, ali mjestimice i malo kiše

01.08.2022.

18:22

Autor: Izidor Pelajić, mag. phys.-geopyhs., DHMZ/HRT i Zoran Vakula

Izidor Pelajić

Izidor Pelajić

Foto: Vrijeme / HRT

"U utorak će bit uglavnom sunčano i prosječno toplo, ali ne i posve stabilno vrijeme pa uz više oblaka mjestimice može pasti malo kiše i zagrmjeti, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, gdje će to vjerojatno biti i posljednje kapi kiše na obali u prvom tjednu kolovoza.

Od srijede stabilnije i sve toplije. Potkraj vikenda moguće je osvježenje, na Jadranu i bura, no ta prognoza nije još pouzdana. Znatno je pouzdanija ona novog vala vrućine. Ne odveć izraženog, ali sunčani dani bit će vrući, na Jadranu noći i "tropske.", sažeta je tjedna prognoza koju je za kratku HRT-ovu emisiju "Vrijeme" pripremio Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

U nastavku slijedi Izidorova detaljnija, u ponedjeljak poslijepodne aktualna prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se, zajedno s ostalim prognozama meteorologa - prognostičara Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a, može spoznati i u HRT METEO aplikaciji.

U utorak barem djelomice sunčano, toplo, gdjegod i vruće, ali mjestimice i malo kiše

Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys.: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice ili čak pretežno sunčano, no manje stabilno nego prošlih nekoliko dana. Moguć je poneki pljusak - osobito popodne i izraženiji. Vjetar do umjeren sjeverozapadni. Ujutro od 15 do 17 °C, a danju oko 30 °C.

Iako često suho i djelomice sunčano, u središnjoj Hrvatskoj bit će i promjenjivo. Mjestimice će pasti malo kiše, a iako sporadični, pljuskovi praćeni grmljavinom mogu biti i izraženiji. Jutro će biti manje svježe od onoga u ponedjeljak, a najviša dnevna temperatura zraka bit će većinom od 28 do 30 °C.

Na zapadu barem djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimične kiše bit će osobito u gorju, već od jutra, a lokalni pljuskovi mogući su i u unutrašnjosti Istre te na širem riječkom području. Vjetar slab, pod Velebitom ujutro umjerena bura, popodne do umjeren sjeverozapadnjak, u Istri i jugozapadnjak. Najviša temperatura u gorju do 28 °C, a na sjevernom Jadranu oko 31 °C.

U Dalmaciji uglavnom sunčano i vruće. U unutrašnjosti rijetko može biti lokalnih nestabilnosti. Ujutro burin, popodne umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Najniža temperatura oko 24 °C, u unutrašnjosti od 16 do 18 °C, a najviša između 31 i 34 °C.

Na sunčanom jugu Hrvatske u noći i ujutro bura će mjestimice opet biti jaka, a danju slab do umjeren sjeverozapadni vjetar. Popodne u zaobalju slab razvoj oblaka. More malo i umjereno valovito, prema otvorenome i valovito. Ujutro na obali i otocima oko 25 °C, danju od 31 do 34 °C."

Slijede sunčaniji i topliji dani

"Od srijede sunčanije, stabilnije i sve toplije. Noći na kopnu sve manje ugodne i do petka će se svježina uglavnom zadržati samo u gorju, a dnevna temperatura bit će opet iznadprosječna - 34, 35 °C.

Na Jadranu pretežno vedro i vrlo vruće, osobito od četvrtka. Vjetar slab, ujutro ponegdje burin, danju umjeren sjeverozapadni, izraženiji na otocima, a u petak većinom tiho uz pojačan dojam sparine.", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Nekima može biti zanimljiva i korisna agrometeorološka prognoza, koju je Petra Sviličić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a pripremila za "Plodove zemlje".

Mnogobrojne pak lokalne meteorološke informacije o vremenu prošlih sati i dana u Hrvatskoj te prognoza za sljedeće dane mogu se svakodnevno naći i na teletekstu HRT-a. U internetskom Meteo kutku HRT-a vidljive su i kojekakve druge zanimljivosti iz svijeta meteorologije, primjerice:

Prognoza za utorak značajnog vremena i najviše dnevne temperature zraka vidljiva je i u emisijama:

Vrijeme Hrvatska 
- za 55 mjesta u Hrvatskoj,

Vrijeme Europa - za 44 europska grada i

Vrijeme svijet - za 33 veća grada u svijetu, koja se na HRT-u svakodnevno priprema u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.


A svakodnevno su dostupne i prognoze na stranim jezicima, koje se emitiraju u

Vijestima na engleskom jeziku >

Vijestima na njemačkom jeziku >

Vijestima na španjolskom jeziku >


HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a, i to ne samo na hrvatskom jeziku nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!